Tigerkaka med pralinésmet

Tigerkaka med pralinésmet
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Tigerkaka med pralinésmet

18 ingredienser

1 h

En tigerkaka utöver det vanliga med praliné, ett slags karamelligt nöthack, i smeten och en topping i form av en krämig chokaldganache.

Ingredienser

portioner6 - 8

Pralinésmet

  • 85 g vetemjöl
  • 3 g bakpulver
  • 90 g äggula
  • 100 g strösocker
  • 80 g praliné (se separat recept, se länk nedan)
  • 60 g crème fraîche
  • 30 smör, smält

Chokladsmet

  • 70 g vetemjöl
  • 3 g bakpulver
  • 15 g kakao
  • 50 g choklad (55-65%)
  • 80 g äggula
  • 110 g strösocker
  • 60 g crème fraîche
  • 35 g smör, smält

Chokladganache

  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 100 g vispgrädde
  • 50 g honung
  • sötmandel
  • ev brända mandlar

Gör så här

Pralinésmet

  1. Blanda vetemjöl och bakpulver.
  2. Vispa äggulor och socker luftigt. Blanda ner praliné och crème fraiche.
  3. Vänd i mjölblandningen och det smälta smöret.
  4. Lägg smeten i en spritspåse om du vill.

Chokladsmet

  1. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao samt hacka chokladen.
  2. Vispa äggulor och socker luftigt. Blanda i crème fraiche.
  3. Vänd i mjölblandningen, ssmält smör och den hackade chokladen.
  4. Lägg smeten i en spritspåse om du vill.

Gräddning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Fodra en avlång form, ca 20 cm lång, med smör och sedan bakplåtspapper.
  3. Fyll formen växelvis med pralinésmet och chokladsmet. Fyll formen men lämna ca 2 cm från kanten.
  4. Grädda ca 40 minuter, prova med en sticka så att kakan är färdig.
  5. Tag ut kakan och vänd på den efter 5 minuter, låt svalna till rumstemperatur.

Chokladganache

  1. Hacka chokladen.
  2. Koka ihop grädde och honung.
  3. Häll den varma grädden över chokladen och mixa slätt.
  4. Häll eller stryk generöst med ganache på kakan och avsluta med hackad mandel.