Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare.
Skär smöret i tärningar, häll ner dem och arbeta hastigt ihop till en smulig
blandning.
Tillsätt ägget och arbeta snabbt samman till en deg.
Kavla ut degen till en tunn rundel (2–3 mm) på ett bakplåtspapper med lite mjöl, rulla ihop pappret till en rulle och låt den vila i kylskåp i 20 minuter.
Täck en springform (cirka 23 cm i diameter) med pajdegen. Var noga med att trycka ut degen ordentligt längs bottenkanten och att nypa till lite extra längst uppe på sidokanterna.
Nagga bottnen och låt pajskalet vila i kylskåp i 20 minuter.
Värm under tiden upp ugnen till 225 grader.
Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 12–15 minuter, eller tills det börjar få färg.
Blanda äggulan och grädden för pensling och pensla genast den varma bottnen med blandningen. Detta täpper till eventuella naggningshål så att inte fyllningen senare rinner ut. Låt svalna.
Lägg gelatinbladen till fyllningen i blöt i kallt vatten i 10 minuter. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna.
Lägg fröna och de urskrapade stängerna i en kastrull tillsammans med grädde och socker och koka upp.
Dra kastrullen åt sidan, krama ur gelatinbladen och rör ner dessa i kastrullen.
Rör om ordentligt och låt blandningen stå i cirka 20 minuter. Rör om då och då under tiden.
Fiska upp vaniljstängerna och häll blandningen i pajformen.
Täck över pajen med plastfolie och låt stå i kylskåpet i minst 3 timmar, eller tills fyllningen har stelnat.