Tacos el vaquero - helgrillad fläskkarré

Tacos el vaquero - helgrillad fläskkarré
Foto: Åsa Dahlgren
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Tacos el vaquero - helgrillad fläskkarré

15 ingredienser

2–3 timmar

Chipotlekryddad fläskkarré som du grillar på indirekt värme, det vill säga med kol på bara ena sidan av grillen och under lock. Servera med tortillas och tomatsalsa pico de gallo. Recept från boken Till sommaren - mat för många

Det här är sommargrillning när den är som bäst. Massera in kryddor och marinera. Lägg på grillen och glöm bort. Ja, nästan åtminstone. men hur som helst får du utan större arbetsinsats ett helt sagolikt kött, saftigt och mört, under tiden som du kan pyssla med annat. Piñata, någon? /Lisa Lemke.

Pico de gallo, tomatsalsa

Läs mer om boken Till sommaren - mat för många

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1 kg hel fläskkarré med ben

Kryddpasta

  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk chipotlepasta
  • 3 kryddnejlikor, finkrossade
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar

Till servering

  • tortillabröd
  • salsa
  • avokado
  • koriander
  • silverlök
  • tomat

Gör så här

  1. Riv vitlöksklyftorna och blanda med resten av ingredienserna till kryddpastan.
  2. Lägg karrén med bensidan neråt och skär djupa snitt i köttet.
  3. Klappa in kryddblandningen ordentligt, även ner i snitten.
  4. Låt köttet vila i kylskåp i minst 2 timmar.
  5. Förbered en grill med lock för indirekt grillning, det vill säga kol på bara ena sidan av grillen, eller tänd ena sidan av gasolgrillen.
  6. Bryn köttet med köttsidan neråt tills det fått fin färg.
  7. Vänd det sedan med bensidan neråt på den delen av grillen där det inte är någon glöd och lägg på locket.
  8. Grilla karrén i cirka 2 timmar, eller tills den är riktigt mör och helt genomstekt (innertemperatur på cirka 70 grader). Vänd inte på karrén, utan låt den grilla på bensidan hela tiden. Lever du utan grill går köttet lika bra att tillaga i ugn.
  9. Bryn det först runt om och tillaga det på 125 grader i 2–3 timmar, eller tills köttet är riktigt mört, saftigt och genomstekt. Däremot kan det vara bra att vrida lite på den med jämna mellanrum. Bensidan kommer att bli bränd men själva köttet kommer att bli saftigt och välsmakande.
  10. Låt köttet vila i cirka 10 minuter, skär det i småbitar och lägg det i en form.
  11. Servera köttet med tortillas och valfria tillbehör och salsor. Avokado, koriander, silverlök och tomat är till exempel strålande kombinationer.