Entrecôte med hashbrown, stuvad spenat, BBQ-sås och bearnaise

Entrecôte med hashbrown, stuvad spenat, BBQ-sås och bearnaise
Foto: TV4
Johan Jureskog KK2023
Johan Jureskog KK2023

Entrecôte med hashbrown, stuvad spenat, BBQ-sås och bearnaise

48 ingredienser

1,5 h

Grillad entrecôte med bbq-sås, rödvinssås och bearnaise. Serveras med hashbrown och stuvad spenat.

Ingredienser

portioner

Kött

  • 1 kg nötkött på ben (välmarmorerat och hängt 2-4 veckor)
  • 100 g nötfett, hängmörat smält
  • finsalt
  • svartpeppar

Hashbrown

  • 2 bakpotatisar
  • finsalt, peppar
  • 3 msk nötfett, hängmörat (eller skirat smör)

Bearnaisesås

  • 5 ägg
  • 300 g smör, skirat
  • 2 dl smalt hängmörat nötfett
  • 8 vitpepparkorn, krossade
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 2 dl vatten
  • 2 nypor salt
  • 1 msk persilja, hackad
  • 0,5 msk körvel, hackad
  • 1 tsk dragon, hackad
  • worcestersås (efter smak)
  • chilisås (efter smak)
  • tabasco (efter smak)
  • salt (efter smak)

Spenaten

  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 2 msk nötfett, hängmörat (eller skirat smör)
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 0,5 kg spenat, grov, plockad, blancherad
  • finsalt, peppar, muskot

Rödvinssås

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 2 msk nötfett, hängmörat (eller smält smör)
  • 0,5 flaska fylligt rödvin
  • 2 dl reducerad kalvsky
  • 0,5 kvist timjan
  • 1 lagerblad (litet)

AG:s BBQ-sås

  • 100 g nötfett, hängmörat (i små tärningar)
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 msk vetemjöl
  • 500 g tomat, hackad
  • 1 chilifrukt, finhackad
  • 2 dl rött vin, fylligt
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk kinesisk soja
  • 0,5 dl molassessocker
  • 1 tsk worcestersås
  • några droppar liquid smoke
  • salt (efter smak)

Gör så här

Kött

  1. Låt köttet helst ligga ute till rumstemperatur insmort med nötfettet. Salta och peppra rikligt och grilla det riktigt hårt, köttet är godare hur mörkare färg det har. Vänd efter halva tiden och tempa det upp till 43-45-gradig innetemp, beroende på tjocklek, ju tunnare bit desto högre temp.
  2. Vila 3 minuter innan du ger köttet en kyss till och tranchera direkt. Skvätta på lite flingsalt, peppra och skvätt på smält hängmörat fett.

Hashbrown

  1. Riv potatisen på grova sidan på rivjärnet. Stek potatisen gyllenbrun på ena sidan i fettet.
  2. Vänd den försiktigt och sätt in i ugnen på 175 grader i 10 min.

Bearnaisesås

  1. Ljumma upp fettet och smöret till ca 60 grader.
  2. Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär en fjärdedel.
  3. Rör ner 5 äggulor och vispa tills såsen tjocknar med ballongvisp på medelvärme.
  4. Ta bort kastrullen från spisen och ställ den på en fuktig trasa och häll sakta ner det smälta smöret och fettet i en fin stråle under rörning av vispen medurs.
  5. Strö i lite hackad persilja, körvel och dragon. Salta och peppra. Smaka av.

Spenat

  1. Stek lök och vitlök. Slå på vetemjöl, häll i grädden och sist spenaten. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Rödvinssås

  1. Stek lök och vitlök utan att det tar färg i fettet, slå på resten av ingredienserna och reducera till en tredjedel, smaka av.

BBQ-sås

  1. Smält fettet i en kastrull, finhacka sedan vitlöken och fräs någon minut i nötfettet, tillsätt mjölet och rör, viktigt att vitlöken inte tar färg.
  2. Tillsätt tomaten och rödvinet och låt reducera ner till hälften. Blanda i soja, vinäger, socker och worcestershire-sås. Låt koka tills det tjocknar. Smaka av med salt och servera.