Savoykål med spritärtor samt vit saltgurka och mormors dressing
1 ljus sommarsavoykål
1 l färska ärter, spritade
4 vita saltgurkor (färsk kindagurka)
1 knippe dill
1 ask ärtskott
1 msk havssalt
dressing
1 msk ättiksprit 12 %
2 msk strösocker
3 msk vatten
Servering
färskpotatis, kokt
Gör så här
Värm ugnen till 190 grader. Smöra en bit dubbel aluminiumfolie och lägg på en plåt. Lägg laxen på folien. Gnid in buken och sidorna med lite havssalt och svartpeppar ur kvarn. Stick in en digital stektermometer nära benet på den tjockaste delen av fisken.
Sätt in plåten i ugnen och baka laxen i 30–35 minuter eller tills kärntemperaturen är 55 grader. Låt vila i ett par minuter och lossa sedan skinnet försiktigt. Håll laxen varm under folie.
Smörsås
Fräs schalottenlöken med en klick smör i en kastrull. Häll i vinäger och vitt vin och koka ihop vätskan – reducera den – tills cirka 3 msk återstår. Tillsätt det rumstempererade smöret i klickar under ständig vispning tills såsen blir simmig och len. Smaksätt med salt och peppar. Tillsätt den hackade gräslöken och rommen vid servering.
Sallad
Skär bort stammen på kålen och riv bladen grovt. Lägg i ett durkslag, salta lite lätt och låt kålen stå och vattna av sig i ca 10-15 minuter.
Skölj bort saltet och krama kålen torr, lägg i en skål. Pilla ärtorna och lägg ärtorna på kålen, skiva saltgurkan tunt på mandolin eller osthyvel, klipp över dillen och ärtskott.
Dressing
Häll alla ingredienser till mormors dressing i en burk med lock, skaka tills sockret löst sig. Häll över kålsalladen, vänd runt så att dressingen marinerar salladen.
Servera till laxen med kokt färskpotatis och smörsås.