Meny
Recept
Kockar
Dryck
TV-program
Play
Hem & Kök
Trädgård
Plus
Kurser
Sök
visa meny för konto
Kryddigt dadelbröd
Foto: TV4
Kryddigt dadelbröd
2
Spara
Av:
Tina Nordström
18
ingredienser
Kryddigt dadelbröd med vispad getost och hjortronmylta.
Bakverk
Julbaka
Julmat
Ingredienser
Dadelbröd
300 g dadlar
1 dl vatten
1 dl whisky (eller konjak)
250 g smör
2 dl farinsocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk malen stjärnanis (eller 1/2 msk hel som du maler)
0,5 msk ingefära
2 msk malen kanel
Vispad getost
200 g chèvreost
1 dl mjölk
1 dl grädde
Hjortron mylta
150 g frysta hjortron
150 g hjortronsylt
1 msk rosmarin, plockad
1 msk citronsaft
Lägg i inköpslista
Spara
Gör så här
Öppna matlagningsläget
Dadelbröd
Sätt ugnen på 175 grader.
Kärna ur dadlarna och mixa tillsammans med vattnet och whiskeyn/konjaken till en slät massa.
Vispa smör, farinsocker och kryddorna, vispa ner äggen ett i taget.
Vänd ner mjölet, bakpulvret och dadelmassan och vispa ihop till en smet.
Smöra en form, t ex sockerkaksform eller vanlig brödform.
Häll i smeten och sätt in alltihop i ugnen på nedersta falsen. Baka i ca 50 minuter.
Vispad getost
Ta bort skalet på osten och smält den sedan med mjölken och grädden.
Den får inte koka, bara smälta lite försiktigt.
Låt den svalna och vispa sedan upp den med elvispen, det blir som en fluffig mjukost.
Hjortronmylta
Ta hälften frysta hjortron och hälften hjortronmylta (hjortronsylt) och blanda ned i en skål.
Smaksätt med lite finhackad rosmarin och citronjuice.
Bre ut getosten på dadelbrödet och lägg på hjortronen.
Skapa anteckning
Dela
Skriv ut