Tinas variant på klassikern biff stroganoff. Bjud med snabbsaltad gurka och gärna ett gott potatismos till. En perfekt middag att laga i veckan eller till helgen.
800 g nötkött (mager, t ex lövbiff, innanlår, rygg eller filé)
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
0,5 msk salt
3 msk tomatpuré
0,5 msk paprikapulver
2 dl vitt vin
3 dl buljong (valfri)
3 dl vispgrädde
2 msk dijonsenap
1 knippe persilja
25-30 g smör
olja
svartpeppar, nymalen
Saltgurka
1 gurka
0,75 tsk salt
ca 1 tsk ättiksprit 12 %
persiljestjälkar (de som blir över från persiljan som ska vara i grytan)
Till servering
potatismos
Gör så här
Saltgurka
Skala gurkan och skär den i stavar.
Lägg den på en tallrik och strö över salt och ättika. Låt stå i rumstemperatur så länge den kan.
Plocka bladen från persiljan och skär stjälkarna tunt (spara bladen till stroganofven). Blanda stjälkarna med gurkan precis före servering.
Biff stroganoff
Strimla köttet så fint du kan. Låt gärna köttet ligga i frysen 20-30 minuter innan du ska använda det så går det lättare att skära tunt.
Skala och skär löken i klyftor. Skala och vitlöken.
Hetta upp en vid stekpanna som kan rymma hela stroganoffen.
Bryn köttet i smör och olja, salta och peppra. Ha i lök och vitlök, fortsätt att bryna några minuter till.
Tillsätt tomatpuré och paprikapulver. Låt tomatpurén rosta av sig lite – det betyder att den stickiga syran försvinner och kvar får man tomatsmaken.
Häll på vinet och låt det få koka upp, tillsätt därefter buljong, grädde och senap.
Låt allt koka ihop och bli krämigt, det tar 15-20 minuter. Kolla värmen på plattan, det ska inte koka torrt. Smaka av med salt. Hacka persiljan och strö över grytan.
Servera stroganoffen med potatismos och saltgurka.