ca 2 kg lammbog (urbenad lammbog med läggbenet kvar)
1 vitlök
färsk rosmarin
1 msk salt
1 dl olivolja
Äpplevinaigrette
2 schalottenlökar, finhackade
1 dl olivolja
2 tsk mörkt muscovadosocker
1 citron, saft
3 msk vatten
1-2 dl äppelmos
2 msk grovkornig senap (grov fransk senap)
Tomatsallad med brödkrispiga brödsmulor
1 kg tomat (blandade tomater)
stekskyn från lammet
salt
peppar
200 g vitt bröd
1-2 msk olivolja
Gör så här
Lammbogen
Sätt igång grillen och låt det bildas en bra glödbädd.
Grilla köttet tills det blir en god grillyta. Lägg upp bogen på en rostfri ugnsform, gnid in köttet med salt, svartpeppar vitlök och rosmarin samt 0,5 dl av oljan.
Fördela glödbädden i sidorna och sätt formen på grillgallret. Sätt på locket och öppna spjället. Efter 10 minuter kan du börja ösa lammet med resterande oljan. Vänd köttet lite då och då.
Grilla köttet till en innertemperatur av 58 grader eller i ca 20 minuter, låt vila i ca 10 minuter innan det ni skär upp det. Spara stekskyn till tomatsalladen.
Äpplevinaigrette
Lägg lök, olja, socker, citronsaft och vatten i en kastrull. Låt koka upp och sjud det sedan i ca 5 minuter.
Ta i äpplepuré och grov senap tills det blir en rinning men ändå lite tjock vinaigrette.
Smaksätt med svartpeppar och salt.
Tomatsallad med krispiga brödsmulor
Dela tomaterna med stjälken, på hälften, på längden. Lite hur man vill.
Lägg i en skål och blanda i ca 1-2 msk av lammskyn, ta direkt ur ugnen.
Skär bort kanterna på brödet, grilla det gyllenbrunt och knaprigt.