Tiramisubrownie

NYHET
koket.se
Tiramisubrownie
Foto: TV4
Hilda Kirkhoff KH
Hilda Kirkhoff KH

Tiramisubrownie

17 ingredienser

1 h

Hilda bjuder på en härlig brownie med kaffesmak och flingsalt toppad med en len espressokräm.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner6 - 10

Kaffebrownie med flingsalt

  • 250 g saltat smör
  • 200 g mörk choklad, grovt hackad (70%)
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk espressopulver (snabbkaffe Espresso)
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 5 ägg (stora)
  • 2 dl brunt farinsocker
  • 2 dl strösocker

Espressokräm

  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 msk espressopulver (snabbkaffe Espresso)
  • 250 g mascarpone [1 burk]
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 msk vaniljpaste (eller vaniljsocker)
  • ev 1-2 tsk amarettolikör

Servering

  • kakao

Gör så här

Kaffebrownie med flingsalt

  1. Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme.
  2. Smörj och klä en bakform (ca 25x30 cm) med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret på låg värme i en kastrull.
  4. Hacka den mörka chokladen.
  5. Dra kastrullen med smöret från plattan och tillsätt chokladen. Rör om tills chokladen smält, låt svalna.
  6. Sikta ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker i en skål. Tillsätt espressopulver och flingsalt. Rör om med en gaffel.
  7. Vispa ägg, farinsocker och strösocker på hög hastighet med en elvisp. Vispa i ca 3 minuter till en fluffig och tjock konsistens.
  8. Häll i chokladsmöret i äggsmeten och vänd runt med en slickepott.
  9. Vänd sedan försiktigt ner mjölblandningen med en slickepott till en jämn smet.
  10. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
  11. Ställ gärna i kylen för att bli riktigt kall.

Espressokräm

  1. Värm 2 msk av grädden i en kopp eller skål i mikron. Rör sedan i espressopulvret tills det löst upp sig, låt svalna något.
  2. Mät upp alla ingredienser till espressokrämen i en skål.
  3. Vispa på medelhastighet med en elvisp tills du får mjuka, följsamma och fluffiga toppar.
  4. Bred ut krämen i ett jämnt lager över den svala kakan.
  5. Ställ gärna kakan i kylen i ytterligare 1 timme.

Servering

  1. Pudra kakao över, skär upp i bitar och servera.