Toast på grillad avokado med krispig bönsallad och pocherat ägg

koket.se
Toast på grillad avokado med krispig bönsallad och pocherat ägg
Foto: Stephanie Bjelkstam
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Toast på grillad avokado med krispig bönsallad och pocherat ägg

19 ingredienser

Grillat levainbröd som toppas med grillad avokadoröra, pocherat ägg och bönsallad.

Se Leila Lindholm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor levainbröd
  • 4 avokador
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, från kvarn
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 6-8 droppar tabasco
  • 1 limefrukt, saft av
  • 0,5 krm chiliflakes

Bönsallad

  • 2 dl frysta bondbönor
  • 1 dl färska bönor (typ haricots verts, brytbönor, vaxbönor)
  • olivolja
  • 0,5 limefrukt, saft av
  • flingsalt
  • svartpeppar

Pocherat ägg

  • 4 ägg
  • 3 msk ättika
  • salt

Dekoration

  • ärtskott

Gör så här

  1. Hetta upp en grillpanna på spisen.
  2. Dela och kärna ur avokadon, pensla snittytan med olivolja och salta och peppra. Grilla dem i pannan så att de får ordentligt med färg.
  3. Pensla brödskivorna med lite olivolja och salta. Grilla dem.
  4. Gröp ur och mosa avokadon och blanda den med riven vitlök, tabasco och limesaft. Smaksätt med salt och svartpeppar.
  5. Marinera bondbönor och ärtor i lite olivolja och färskpressad lime. Salta och peppra.
  6. Koka upp vatten i en bredbottnad kastrull. Tillsätt rikligt med salt och ättika (det ska vara salt som västkustvatten).
  7. Knäck upp äggen i fyra små skålar eller koppar och häll på en skvätt ättika i varje kopp. Sätt vattnet i en virvlande rörelse genom att vispa runt i det. Häll i ett ägg i taget och stäng av plattan direkt precis när det kokar upp. Låt det stå i exakt 3 minuter innan du plockar upp ägget med en hålslev och lägger det att torka på lite hushållspapper.
  8. Lägg avokadoröran på det nygrillade brödet och strö på lite chiliflakes. Lägg ett pocherat ägg på varje avokadotoast och toppa med bönor.