Tom kha med fisk

koket.se
Tom kha med fisk
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Tom kha med fisk

16 ingredienser

25 m

Thailändsk gryta med sej, kokosmjölk och chili. Snabbt, hett och gott!

Tips! Använd gärna ”sopp-kött” av sej, från t ex stjärt eller bukslag. Hittar du inte det går filé också bra.

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g sej
  • 1 gul lök (stor)
  • 50 g ingefära
  • 2 stjälkar citrongräs
  • ca 1-2 thaichilifrukt
  • 2 msk fisksås
  • 1 tsk strösocker
  • 4 limeblad
  • 2 morötter
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 dl kokosmjölk
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 3-4 salladslökar
  • 1 kruka thaibasilika
  • jasminris, till servering
  • limeklyfta, till servering

Gör så här

  1. Koka jasminris.
  2. Skär fisken i munsbitar, salta och lägg åt sidan.
  3. Strimla gul lök och vitlök. Kärna ur chilin och hacka den och ingefäran mycket fint. Dunka till citrongräset ordentligt med handtaget på en rejäl kniv och strimla sedan citrongräset fint (alternativt behåll det i stora bitar och plocka upp det ur grytan innan servering). Hacka moroten grovt.
  4. Fräs olja, vitlök, ingefära, limeblad, citrongräs, chili och morot i olja tills löken blivit mjuk. Slå på fisksås och strösocker och tillsätt kokosmjölk och buljong. Låt koka upp och småkoka utan
  5. lock i ca 10 minuter. Smaka sedan av med mer fisksås om det behövs.
  6. Lägg ner fisken och låt den bara sjuda i någon minut. Vänd sedan ner grovhackad thaibasilika, strimlad salladslök och servera med jasminris och lime som pressas över grytan.