Tomat- och mozzarellafylld kycklingfilé

NYHET
koket.se
Tomat- och mozzarellafylld kycklingfilé
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Tomat- och mozzarellafylld kycklingfilé

18 ingredienser

50 min

Kyckling i ugn som blir extra festlig och god när varje filé fylls med tomat, mozzarella och basilika. Filéerna steks först i panna och täcks sedan i form med en enkel tomatsås. En middag som gillas av hela familjen, här serverad med pasta men passar också fint att bjuda med ris eller pressad potatis.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 300 g pasta (t ex fusilli)
  • 4 kycklingbröst
  • 250 g mozzarellaost
  • 2 tomater
  • 1 tsk italiensk salladskrydda
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 2 msk olivolja, att steka i
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Snabb tomatsås

  • 1 burk konserverade körsbärstomater
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 1,5 grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 dl vatten
  • ev chiliflakes
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Skiva tomaterna och mozzarellan. Krydda tomaterna med salladskrydda. Plocka bladen från basilikan.
  2. Skär ett snitt längs med i varje kycklingfilé, så att det blir som en liten ficka att fylla. Lägg i skivor av tomat och mozzarella (den mozzarella som blir över används senare till gratinering i ugnen) samt färska basilikablad. Här kan man stänga med en tandpetare om man vill, men det funkar även utan.
  3. Hetta upp en stekpanna med olivolja och bryn filéerna runt om. Salta och peppra. Lägg över i en ugnsform.
  4. Skala och strimla löken fint. Skala och finhacka vitlöken. Lägg undan några hela basilikablad till servering och strimla resten fint.
  5. Fräs löken mjuk i olivolja i pannan. Tillsätt vitlöken och låt den fräsa med några minuter.
  6. Häll på körsbärstomater och tillsätt smulad grönsaksbuljong och strimlad basilika. Låt koka 5-10 minuter.
  7. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  8. Smaka av såsen med salt och nymalen svartpeppar. Tillsätt vatten för att lätta upp såsen och ev chiliflakes för lite hetta. Slå såsen över kycklingen i formen och tillaga kycklingen i ugnen ca 30-35 minuter.
  9. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av.
  10. När kycklingen har 10 minuter kvar och kycklingen har en har innertemperatur på 65 grader, toppa med resterande mozzarella och tillaga klart i ugnen.
  11. Halvera kycklingen snett och lägg uppe på pastan. Dekorera med färsk basilika och servera.