En lika vacker som god matpaj med färska tomater serverad med en enkel kräm på basilika och crème fraiche. Välj gärna tomater i olika storlekar och färger för snygghetsfaktor!
ca 500 g tomat (gärna blandade sorter i olika färger)
1 purjolök
1 kruka färsk basilika
3 ägg
250 g riven ost (gärna Västerbottensost)
2 dl crème fraîche
1 dl grädde
salt (gärna örtsalt)
svartpeppar
Basilikakräm
1 kruka färsk basilika
3 dl crème fraîche
klyfta vitlök
Gör så här
Pajskal
Skär smöret i mindre bitar. Blanda samman mjöl och smör. Blanda gärna allting i matberedare eller nyp ihop med fingrarna tills du får en smulig deg. Tillsätt
basilika och vatten, arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform, och låt en bit av degen komma över pajformens kant och vik ner den. Gör så för att degen inte ska krympa ihop. Nagga botten med gaffel och låt formen stå i kylskåpet ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
Skiva tomaterna om du har stora tomater. Om du har körsbärstomater halverar du dem.
Lägg tomaterna på hushållspapper. Strö salt över och låt stå i ca 20-30 minuter. Detta gör du för att få bort överflödig vätska.
Förgrädda pajskalet 10 minuter. Ta ut och ställ åt sidan.
Höj ugnsvärmen till 225 grader, över- och undervärme. Lägg hushållspapper över tomaterna och klappa dem torra.
Ansa och strimla purjolöken tunt. Hacka basilikan fint.
Blanda ägg, grädde, crème fraiche, salt och peppar till en klumpfri smet. Blanda ner riven ost, basilika och lök i smeten. Häll smeten i pajskalet, garnera med tomaterna och baka sedan
i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter, tills äggstanningen stannat. Låt pajen svalna.
Basilikakräm
Lägg alla ingredienser förutom salt och peppar i en behållare och mixa slätt. Smaka av med salt och rikligt med svartpeppar.
Bjud pajen med basilikakräm och gärna en grönsallad i vinägrett till.