Tomatrisotto

tomatrisotto
Foto: Roland Persson
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Tomatrisotto

Av: Tove Nilsson

Från: Ris

13 ingredienser

2 h

"Faktiskt en favorit bland all risotto och många håller med efter
att ha smakat. Den krossade tomaten ger en så god smak, och tillsammans med sötrostade tomater och basilika känns det nästan som en krämig margaritapizza. Viktigt dock att använda goda krossade tomater på burk, det blir en extrem skillnad på blaskiga smaklösa jämfört med mustiga mörkröda och lite tjockare." /Tove

Ingredienser

portioner
  • 4 dl carnaroliris (eller arborioris)
  • 250 g tomat (små)
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 bananschalottenlök, finhackad
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1,5 l kycklingbuljong (gärna hemkokt)
  • 2 dl krossade tomater (gärna San Marzano eller annan 
av god kvalitet)
  • 1 dl färska basilikablad
  • 3 msk smör
  • 2 dl parmesanost, finriven
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 120 grader varmluft.
  2. Halvera tomaterna och lägg dem med snittsidan uppåt på en plåt med olja. Smasha 2 vitlöksklyftor och lägg på plåten.
  3. Ringla över lite olja och strö över salt.
  4. Torka tomaterna mitt i ugnen cirka 1.5 timme. Öppna ugnsluckan då och då för att få ut ångan. När tomaterna är lite torkade och insjunkna på ytan men fortfarande saftiga inuti är de klara. De har nu en extremt god och mustigt koncentrerad tomatsmak.
  5. Finhacka 1 vitlöksklyfta och fräs den och schalottenlök i olja i en gryta. Löken ska svettas, inte få färg.
  6. Tillsätt riset och låt det fräsa med löken på låg värme tills det blir lite transparent med en vit kärna inuti.
  7. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
  8. Ös på några slevar buljong i omgångar och låt den puttra in i riset. RÖR HELA TIDEN – LÄMNA ALDRIG RISOTTON!
  9. När all vätska nästan kokat in öser du på mer buljong.
  10. När det har gått 10 minuter tillsätter du burktomaterna. Låt koka in och tillsätt sen mer buljong tills riset känns genomkokt men al dente.
  11. Dra av från värmen och rör ner basilika, smör och parmesan.
  12. Rör ordentligt så att osten och smöret smälter och bildar en kräm med vätskan i risotton runtom de goda små riskornen.
  13. Rör i hälften av de rostade tomaterna. Smaka av med salt och peppar.
  14. Häll upp på tallrik. Risotton ska rinna ut som en platt sås på tallriken, om den ligger i en klump har du använt alldeles för
  15. lite buljong.
  16. Toppa med ugnsrostade tomater.