Tomatsallad med citron-kummindressing

koket.se
Tomatsallad med citrondressing
Foto: Lennart Weibull
Seiran Poon porträtt
Seiran Poon porträtt

Tomatsallad med citron-kummindressing

21 ingredienser

10 m

"Saftiga, söta solmogna tomater med en rejäl kick från den syrliga och aromatiska spiskummindressingen gör den här salladen extra spännande och kanske något oväntad smakmässigt. För att få till mer textur toppas salladen med en kryddig nötblandning, dukkah." /Seiran Poon

Se Seiran Poon laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg tomat (gärna olika sorter och färger)
  • 1 avokado
  • 0,5 rödlök, fint skivad (liten)
  • 0,5 msk dukkah (se recept nedan eller välj hackade salta pistagenötter)
  • 0,5 dl oregano

Dressing

  • 1 citron, saften
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk agavesirap (eller lönnsirap)
  • 1 klyfta vitlök, finriven (liten)
  • salt
  • svartpeppar

Dukkah

  • 1 dl pistagenötter
  • 0,5 dl sötmandel
  • 3 msk vita sesamfrön
  • 1 tsk nigellafrön
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk aleppopeppar
  • salt

Gör så här

  1. Skär hälften av tomaterna i klyftor eller större bitar. Skiva resten av tomaterna och lägg upp allt på ett serveringsfat.
  2. Skiva avokadon och lägg på tomaterna. Fördela även rödlöken över tomaterna.

Dressing

  1. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och ringla över salladen. Avsluta med att strö över dukkahn och toppa med oreganoblad.

Dukkah

  1. Rosta pistagenötter och mandel i en torr panna på medelhög värme och under omrörning tills mandeln fått fin färg. Ta nötterna ur pannan.
  2. Häll alla frön i pannan och rosta under omrörning tills sesamfröna är gyllenbruna.
  3. Lägg nötterna i en matberedare och pulsa tills de är grovmalda. Tillsätt fröblandning, kryddor och salt. Pulsa ytterligare ett par gånger. Blandningen ska vara medelgrov, inte finmalen.
  4. Förvara dukkahn i en burk med tätslutande lock i skafferiet, den håller i upp till 3 veckor.