2 dl torkade linser (t.ex. beluga, gula, puy eller gröna)
olja (att steka i)
Servering
75 g fetaost
färsk timjan
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Tomatsoppa
Skala lök och vitlök. Hacka löken grovt och “tryck” till vitlöken med ena knivsidan så att vitlöksklyftan går sönder.
Lägg hela konserverade tomater i botten på en ugnsfast form. Lägg över lök och vitlök. Ringla olivolja över och salta.
Ställ in i mitten på ugnen i ca 30 minuter.
Topping
Koka under tiden linserna mjuka i rikligt med vatten.
Tomatsoppa forts.
När tomaterna är klara i ugnen så mixa dem tillsammans med grädde, vatten, buljongtärning, socker och rivet citronskal. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
Topping forts.
Rosta linserna med en nypa salt i en stekpanna med olja tills de blir knapriga.
Servering
Servera soppan med linserna, fetaost och toppa ev med lite timjan. Njut gärna tillsammans med ett gott bröd!