Tomatsoppa i ugn med rostade linser

Tomatsoppa i ugn med rostade linser
Foto: Hanna Olvenmark
Hanna Olvenmark
Hanna Olvenmark

Tomatsoppa i ugn med rostade linser

15 ingredienser

45 m

En enkel och SÅ god tomatsoppa som rostas i ugn. Som topping rostas också linser som ger en knaprig konsistens till den lena soppan. Ät och njut!

Ingredienser

portioner

Tomatsoppa

  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 förp hela konserverade tomater
  • 3 msk olivolja
  • ca 0,5 krm salt
  • 1 dl havregrädde
  • 2 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • ca 0,5 krm strösocker (eller honung)
  • 1 msk citronskal, rivet
  • peppar

Topping

  • 2 dl torkade linser (t.ex. beluga, gula, puy eller gröna)
  • olja (att steka i)

Servering

  • 75 g fetaost
  • färsk timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

Tomatsoppa

  1. Skala lök och vitlök. Hacka löken grovt och “tryck” till vitlöken med ena knivsidan så att vitlöksklyftan går sönder.
  2. Lägg hela konserverade tomater i botten på en ugnsfast form. Lägg över lök och vitlök. Ringla olivolja över och salta.
  3. Ställ in i mitten på ugnen i ca 30 minuter.

Topping

  1. Koka under tiden linserna mjuka i rikligt med vatten.

Tomatsoppa forts.

  1. När tomaterna är klara i ugnen så mixa dem tillsammans med grädde, vatten, buljongtärning, socker och rivet citronskal. Låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Topping forts.

  1. Rosta linserna med en nypa salt i en stekpanna med olja tills de blir knapriga.

Servering

  1. Servera soppan med linserna, fetaost och toppa ev med lite timjan. Njut gärna tillsammans med ett gott bröd!