Paella

Paella
Foto: Matilda Lindeblad
Tommy Myllymäki 2024 KM
Tommy Myllymäki 2024 KM

Paella

Av: Tommy Myllymäki

Från: lyckas med ånga

13 ingredienser

När paellan tillagas i ånga blandar sig smakerna och rätten blir aromatisk. Det går lätt och smidigt då hela måltiden görs samtidigt i ugnen och toppas med färska räkor och örter när den kommer ut.

Koka ris. Om du ska koka ris till många kan det vara praktiskt att använda ångan. Blanda ris, vatten (eller buljong) och eventuellt salt i en ugnsform. Mät upp samma mängd ris som vätska. Sätt ugnen på full ånga och beräkna ca 25 minuter från det att ugnen är varm.

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklinglår (med ben)
  • 1 tsk salt
  • 4 dl ris
  • 1 tsk salt
  • 1 förp saffran [á 0,5 g]
  • 4 dl hönsbuljong
  • 1 röd paprika
  • 3 chorizokorvar
  • 400 g färska blåmusslor
  • 200 g gröna ärtor

Garnering:

  • 400 g räkor med skal
  • 2 salladslökar, i tunna skivor
  • 2 tsk gräslök, finskuren

Gör så här

  1. Putsa eventuellt kycklinglåren genom att skrapa bort det yttersta köttet så att benet blir blottlagt.
  2. Salta kycklinglåren.
  3. Lägg ris, salt och saffran i en ugnsfast form.
  4. Häll på buljongen, rör om och stick ner kycklinglåren.
  5. Sätt ugnen på full ånga och tillaga i ca 30 minuter från det att ugnen är varm.
  6. Ansa och skär paprikan i bitar och skär korven i skivor.
  7. Borsta musslorna rena och släng dem som inte stänger sig när du knackar på skalet.
  8. Lägg musslorna i en liten ugnsform som får plats bredvid den andra i ugnen.
  9. Ta paellaformen ur ugnen och lägg i paprika, korvar och gröna ärter.
  10. Sätt in i ugnen igen och ställ musselformen bredvid.
  11. Ånga allt i några minuter tills musslorna öppnar sig.
  12. Dekorera paellan med musslor, färska räkor, lökskivor och gräslök.
  13. Servera direkt.