Tomtegröt på korngryn

Tomtegröt på korngryn
Foto: TV4
Klas Lindberg
Klas Lindberg

Tomtegröt på korngryn

11 ingredienser

45 min

Testa att koka tomtegröten på svenska spannmål istället för risgryn. Detta är fullkorn, vilket innebär att det finns mycket fibrer och mineraler kvar i gröten som gör gott i kroppen.

Ingredienser

portioner
  • 4 dl vatten
  • 2 dl kornbulgur
  • 1 krm salt
  • 1 msk smör
  • 6 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 kanelstång
  • 2 msk strösocker

Servering

  • malen kanel
  • strösocker
  • mjölk

Gör så här

  1. Koka upp vattnet. Tillsätt kornbulgur, salt och smör. Sjud under lock i ca 10 minuter.
  2. Tillsätt hälften av mjölken och grädden samt kanelstång och socker.
  3. Sjud i ca 30 minuter under omrörning tills kornen har mjuknat. Det ska finnas ett litet tuggmotstånd.
  4. Låt stå och dra under lock i 20 minuter.
  5. Ibland finns det tendenser till att mjölken spricker, tillsätt i så fall en liten skvätt grädde och rör om, så går den samman.

Servering

  1. Servera gröten varm med malen kanel, socker och mjölk.