Tones coq au vin

Tones coq au vin
Foto: TV4
Tone Sekelius
Tone Sekelius

Tones coq au vin

33 ingredienser

Fransk gryta med en twist à la Tone med bräserad fänkål, picklade grönsaker och grönkålschips. Tips! Byt ut bräserad fänkål mot potatismos, ris eller potatismuffins för en rustikare och mer familjevänlig servering.

Ingredienser

portioner4 - 6

Coq au vin

  • ca 700 g majskycklinglårfile (går också bra med styckad hel kyckling)
  • 6 schalottenlökar
  • 10 pärllökar (små)
  • 7,5 dl rött vin (gärna djupt och mustigt)
  • 1 gul lök
  • 3 morötter
  • 2 klyftor vitlök
  • 150 g rimmat sidfläsk (eller rökt)
  • 1 msk tomatpuré
  • 50 g smör
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1-2 dl kycklingbuljong (funkar också med fond, men var försiktig med mängden)
  • 0,25 citron, finrivet skal (ekologisk)
  • 300 g champinjoner
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 kruka färsk persilja

Bräserad fänkål

  • 3 fänkål
  • kapris (lagen)
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Picklade grönsaker

  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • blomkål
  • morot (alt lök, broccoli, polkabetor, palsternacka eller vad man än tycker om)

Grönkålschips

  • 300 g grönkål
  • cayennepeppar
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Koka ihop vatten, strösocker, ättiksprit.
  3. Hacka/skiva grönsakerna du vill pickla (jag valde att skiva morötterna på längden för att kunna rulla ihop bitarna vid servering).
  4. Lägg grönsakerna i en skål, häll över lagen, ställ in i kylskåpet minst 60 minuter.
  5. Skala och finhacka gul lök och vitlök. Skala schalottenlök, pärllök och morötter. Putsa champinjonerna.
  6. Halvera schalottenlöken, skär morötterna i 2-3cm bitar, halvera champinjonerna.
  7. Ansa fänkålen. Skär varje fänkål i fyra klyftor.
  8. Koka fänkålen i saltat vatten i 2 minuter. Ta upp och låt rinna av.
  9. Lägg kålbitarna på en ugnsplåt. Droppa över olivolja, salta och peppra.
  10. Täck med aluminiumfolie och baka i ugnen i 20 minuter.
  11. Dra bort grönkålen från den tjocka bladnerven. Lägg bladen på en ugnsplåt och ha på olivolja, salt, peppar och cayenne. Vänd runt så att allt blandas. Baka i ugnen ca 15 minuter tills krispiga.
  12. Skär sidfläsket i små strimlor, stek i en stor kastrull tills knaprigt. Ta upp och lägg åt sidan, låt fettet vara kvar i kastrullen.
  13. Salta och peppra kycklingen. Bryn i samma kastrull som fläsket på medelhög värme i fläskfettet till den får fin stekyta. Ta upp och lägg åt sidan.
  14. Stek svampen separat i en stor stekpanna tills vätskan kokat bort.
  15. Smält smör i den stora kastrullen. Lägg i gul lök och stek tills den är genomskinlig, ha sedan i vitlök, schalottenlök, pärllök och tomatpuré. Stek någon minut på medelvärme.
  16. Tillsätt vin, lagerblad, rosmarin, timjan, citronskal, buljong, svamp, kyckling och fläsk.
  17. Låt koka upp, puttra sedan på medelvärme under lock i 20-30 minuter beroende på kycklingbitarnas storlek.
  18. Ta ut fänkålen ur ugnen. Häll över kaprislag, täck med aluminiumfolien igen och baka ytterligare 15 minuter.
  19. Rör ut mjöl i ett glas med kallt vatten. Häll i grytan under omrörning. Låt koka upp och låt koka ca 10 minuter så att såsen i grytan tjocknar något.
  20. Smaka av med salt och peppar och rikligt med färsk persilja.
  21. Server grytan med tillbehören.