Fransk gryta med en twist à la Tone med bräserad fänkål, picklade grönsaker och grönkålschips. Tips! Byt ut bräserad fänkål mot potatismos, ris eller potatismuffins för en rustikare och mer familjevänlig servering.
Ingredienser
4 - 6
Coq au vin
ca 700 g majskycklinglårfile (går också bra med styckad hel kyckling)
6 schalottenlökar
10 pärllökar (små)
7,5 dl rött vin (gärna djupt och mustigt)
1 gul lök
3 morötter
2 klyftor vitlök
150 g rimmat sidfläsk (eller rökt)
1 msk tomatpuré
50 g smör
2 lagerblad
2 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1-2 dl kycklingbuljong (funkar också med fond, men var försiktig med mängden)
0,25 citron, finrivet skal (ekologisk)
300 g champinjoner
3 msk vetemjöl
1 kruka färsk persilja
Bräserad fänkål
3 fänkål
kapris (lagen)
olivolja
salt
peppar
Picklade grönsaker
3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit 12 %
blomkål
morot (alt lök, broccoli, polkabetor, palsternacka eller vad man än tycker om)
Grönkålschips
300 g grönkål
cayennepeppar
olivolja
salt
peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Koka ihop vatten, strösocker, ättiksprit.
Hacka/skiva grönsakerna du vill pickla (jag valde att skiva morötterna på längden för att kunna rulla ihop bitarna vid servering).
Lägg grönsakerna i en skål, häll över lagen, ställ in i kylskåpet minst 60 minuter.
Skala och finhacka gul lök och vitlök. Skala schalottenlök, pärllök och morötter. Putsa champinjonerna.
Halvera schalottenlöken, skär morötterna i 2-3cm bitar, halvera champinjonerna.
Ansa fänkålen. Skär varje fänkål i fyra klyftor.
Koka fänkålen i saltat vatten i 2 minuter. Ta upp och låt rinna av.
Lägg kålbitarna på en ugnsplåt. Droppa över olivolja, salta och peppra.
Täck med aluminiumfolie och baka i ugnen i 20 minuter.
Dra bort grönkålen från den tjocka bladnerven. Lägg bladen på en ugnsplåt och ha på olivolja, salt, peppar och cayenne. Vänd runt så att allt blandas. Baka i ugnen ca 15 minuter tills krispiga.
Skär sidfläsket i små strimlor, stek i en stor kastrull tills knaprigt. Ta upp och lägg åt sidan, låt fettet vara kvar i kastrullen.
Salta och peppra kycklingen. Bryn i samma kastrull som fläsket på medelhög värme i fläskfettet till den får fin stekyta. Ta upp och lägg åt sidan.
Stek svampen separat i en stor stekpanna tills vätskan kokat bort.
Smält smör i den stora kastrullen. Lägg i gul lök och stek tills den är genomskinlig, ha sedan i vitlök, schalottenlök, pärllök och tomatpuré. Stek någon minut på medelvärme.