Tonkatsu med shiitake, syrlig kålsallad, het gurka och ris

Tonkatsu med shiitake, syrlig kålsallad, het gurka och ris
Jessie Sommaström KK 2024
Jessie Sommaström KK 2024

Tonkatsu med shiitake, syrlig kålsallad, het gurka och ris

51 ingredienser

1 h

"En perfekt rätt som du kan bjuda familjen på, passar lika bra på helgen som vid fest. Alltid lika härligt att komma till ett dukat bord med många fat och skålar, en mindre mängd kött och mycket grönsaker och tillbehör. Och vill man göra måltiden helt vegetarisk går det alldeles utmärkt." /Jessie Sommarström

Ingredienser

portioner

Tonkatsu

  • 300 g fläskkotlett, benfri i tunna skivor (eller skinkstek, gärna svensk och ekologisk eller kravmärkt)
  • 1 ägg
  • 1 äggvita
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 dl pankoströbröd (japanskt ströbröd)
  • salt
  • svartpeppar

Vegetarisk ”Tonkatsu”

  • 1 rotselleri [ca 400 g skalad vikt]
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 8 kvistar färsk timjan
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 dl pankoströbröd (japanskt ströbröd)

Furikake

  • 1 dl rostade sesamfrön (vita)
  • 0,5 dl sesamfrön (smaksatta med kimchi)
  • 1 dl nori (eller svenska torkade alger t.ex. sockertång)
  • 1 msk katsuoboshi (uteslut vid vegansk version)
  • 1 dl sticky rice, puffat (hittas i asiatiska butiker men går att uteslutas)
  • ca 0,5 krm flingsalt

Japanskt ris

  • 4 port ris

Kålsallad med syrlig korianderdressing

  • 250 g spetskål (röd)
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 1 dl limejuice
  • 0,25 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk salt

Shiitake med sesam och rostad lök

  • 300 g shiitakesvamp
  • 2 msk rostad lök
  • 1 msk smör
  • 1 msk soja
  • 2 tsk rostade sesamfrön (vita)
  • rapsolja (till stekning)

Het gurka

  • 1 gurka
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 2 msk chiliolja
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk risvinäger
  • 2 msk salladslök, skuren

Vit sojamajonnäs

  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk risvinäger
  • 1 tsk soja (vit)
  • ca 2,5 dl rapsolja
  • salt

Tonkatsusås

  • 1 dl ketchup
  • 4 msk japansk soja
  • 4 msk worcestersås
  • 4 msk misopasta
  • 2 msk strösocker
  • 4 msk vatten, varmt

Gör så här

Tonkatsu

  1. Banka ut fläsket i tunna skivor. Torka av köttet med hushållspapper samt salta och peppra.
  2. Vispa upp äggen i en djup tallrik.
  3. Häll även upp mjöl och panko i varsin djup tallrik.
  4. Vänd fläsket i vetemjölet och borsta av överflödigt mjöl.
  5. Vänd sedan fläsket i ägg och slutligen i panko.
  6. Fritera köttet gyllene eller stek det i en panna på båda sidor i rikligt med olja. Salta.

Vegetarisk ”Tonkatsu”

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Tvätta och skala rotsellerin.
  3. Skiva rotsellerin i ca 1 tjocka skivor.
  4. Skala vitlöken och krossa den lätt.
  5. Lägg rotsellerin på en plåt och ringla över oljan samt salta och peppra på båda sidor.
  6. Lägg en vitlöksklyfta och timjan på varje skiva.
  7. Baka i mitten av ugnen i ca 25 minuter tills den är mjuk.
  8. Ta ut och låt svalna.
  9. Vispa upp äggen i en djup tallrik.
  10. Häll även upp mjöl och panko i varsin djup tallrik.
  11. Vänd rotsellerin i vetemjölet och borsta av överflödigt mjöl.
  12. Vänd sedan rotsellerin i ägg och slutligen i panko.
  13. Fritera tills gyllene eller stek i en panna på båda sidor i rikligt med olja. Salta.

Furikake

  1. Blanda allt.
  2. Förvara i en burk med tätslutande lock så håller den länge.

Japanskt ris

  1. Koka riset enligt förpackningen.
  2. Lägg upp riset i en skål och toppa med furikake.

Kålsallad med syrlig korianderdressing

  1. Strimla kålen och hacka koriandern grovt.
  2. Mixa allt utom kålen i en kannmixer.
  3. Lägg kålen i en skål tillsammans med dressingen och vänd runt precis innan servering.

Shiitake med sesam och rostad lök

  1. Ansa och dela svampen i mindre bitar.
  2. Stek svampen i en stor stekpanna med olja på medelhög värme tills den vätskat av sig.
  3. Lägg i smöret och stekt ytterligare tills svampen har fått fin färg.
  4. Tillsätt soja och låt koka in. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg upp i en skål och toppa med sesamfrön och rostad lök.

Het gurka

  1. Skiva gurkan.
  2. Plocka bladen på koriandern och hacka stjälkarna.
  3. Blanda de hackade stjälkarna och övriga ingredienser i en skål.
  4. Lägg gurkan på ett fat och slå över dressingen.
  5. Garnera med korianderbladen.

Vit sojamajonnäs

  1. Blanda äggulor, senap, vinäger och soja i en skål.
  2. Tillsätt olja droppvis under konstant vispning.
  3. Smaka av med salt.
  4. Känns majonnäsen för lös så tillsätt mer olja.
  5. Känns den för tjock så tillsätt några droppar vatten.

Tonkatsusås

  1. Rör ihop allt.
  2. Blir det över så förvara i en burk med lock så håller den länge.