Torsk från Ligurien med kapris och oliver

POPULÄRT
koket.se
Torsk från Ligurien med kapris och oliver
Foto: TV4
Isabella Morrone 2023
Isabella Morrone 2023

Torsk från Ligurien med kapris och oliver

16 ingredienser

Stekt torskrygg i en enkel sås på färska tomater, kapris och oliver. Servera med ett potatisstomp och gärna en grönsallad.

logo
Isabella Morrone 2023

Se Isabella Morrone laga receptet

Ingredienser

  • 600 g torskrygg med skinn, i portionsbitar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl svarta oliver (gärna taggiascheoliver)
  • 1 dl soltorkade tomater i olja, avrunna
  • 0,5 dl kapris
  • 250 g körsbärstomater
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 msk persilja, finhackad
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Potatisstomp

  • 800 g mjölig potatis
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 3 msk persilja, finhackad
  • 0,5 citron, finrivet skal+ saft
  • 0,5 dl olivolja

Gör så här

Potatisstomp

  1. Skala och koka potatisen mjuk. Häll av och mosa potatisen grovt. Blanda med lök, persilja, citronskal, pressad citronsaft och olivolja. Smaka av med salt och peppar.

Torsk

  1. Torka av torsken och lägg den på lite hushållspapper med skinnsidan nedåt.
  2. Halvera tomaterna. Skala och skiva vitlöken tunt.
  3. Stek vitlök och tomater i generöst med olivolja i en stekpanna under omrörning några minuter tills det fått lite färg.
  4. Tillsätt kapris, oliver och soltorkade tomater. Fortsätt skeka under omrörning någon minut.
  5. Häll på vinet och låt det koka ner till ca hälften. Stäng av plattan och smaka av såsen med salt och peppar. Vänd ner den hackade persiljan.
  6. Hetta upp en stekpanna med en skvätt olivolja, stekpannan ska vara riktigt varm. Lägg försiktigt i torsken med skinnsidan först, salta. Stek fisken tills den är gyllene på båda sidor. Ta från värmen och låt vila så att den kommer upp i ca 52 grader innertemperatur.
  7. Servera torsken med tomat- och olivsåsen samt potatisstompet. Ringla över lite olivolja.

Glöm inte att matsortera skal och rester från grönsakerna för en mer hållbar matlagning, och njut av din italienska fisk. /Köket-redaktionen