Torskrygg med jordärtskockspuré

Torskrygg med jordärtskockspuré
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Torskrygg med jordärtskockspuré

19 ingredienser

30 m

Nordens vita fisk. Rimma den lätt och låt den vitna i en het fond. Det handlar inte om antalet minuter som anges i receptet. Det handlar om dig. /Per

Dryck:

FAVORITVIN
Om katten själv får välja – och det får han ju – blir det Chablis Grand Cru Les Clos från producenten J.M. Brocard. Ja, jag är chablist! Elegant, nyanserat, friskt, gula äpplen, smör, mineral, örter, citron. Ett fynd för fyrahundra kronor. Som sagt, snåla inte utan unna dig att någon gång dricka ett dyrare vin hemma.

OCKSÅ BRA
Här passar det också med ett friskt och lite stramare torrt vitt vin. I Loiredalen i Frankrike gör man sancerreviner på druvsorten Sauvignon blanc. Prova Sancerre Domaine Vacheron från producenten Domaine Vacheron. Det är aromatiskt, nyanserat och mycket friskt med inslag av kiwi och krusbär. Kostar hälften så mycket som chablisen ovan.

TILLRÄCKLIGT BRA
Öl, cider eller Pommac.

Ingredienser

portioner
  • 700-800 g torskrygg, 4 bitar
  • 1 gul lök
  • 1 lagerblad
  • 5 dl vatten
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1,5 tsk salt
  • 5 vitpepparkorn

Jordärtskockspuré

  • 3 potatisar (stora)
  • 3 jordärtskockor (stora)
  • citronsaft, färskpressad
  • 50 g smör
  • salt
  • vitpeppar

Tillbehör

  • 1 l kantareller
  • 2 msk smör, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • 100 g smör, brynt
  • 1 citron, klyftor

Gör så här

  1. Strö lite salt på fisken och låt den stå och dra en stund.
  2. Skala potatisarna och jordärtskockorna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten med några droppar citronsaft så att skockorna inte mörknar. Häll bort vattnet, mixa med stavmixer och rör ner smöret. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skala och skär löken i mindre bitar.
  4. Koka en fond av löken, lagerbladet, vatten, vin, salt och peppar. Låt koka i 5–10 minuter.
  5. Rensa och dela eventuellt kantarellerna och stek dem i smör under tiden. Salta och peppra och ställ åt sidan så länge.
  6. Koka upp fonden, lägg ner fisken och stäng av värmen. Låt fisken ligga i fonden i 5–10 minuter, eller tills den har vitnat.
  7. Ta upp fisken och servera den direkt med jordärtskockspurén, kantareller, brynt smör och citronklyftor.