En festlig rätt som serveras med räkor och en len och mild vitvinssås, en garanterad vinnare på middagen! Tips! Färsk fisk håller 1-2 dagar i kylskåp, och en tillagad fiskrätt ca 3-4 dagar.
600 g torskrygg, MSC-märkt (sej och kolja går också)
100 g skalade räkor
3 cm purjolök
Vitvinssås
2 schalottenlökar
25 g smör
3 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
1 lagerblad
3 dl grädde
2 tsk majsstärkelse
salt
vitpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 125 grader, ca 100 grader om du har varmluftsugn. Lägg torskbiten i en smord, ugnsfast form (med skinnet nedåt om biten har skinn). Salta fisken och sätt en ugnstermometer i tjockaste delen av fisken.
Täck formen med ugnsfolie. Baka torsken i mitten av ugnen tills den har en innertemperatur av 47 grader (ca 30 min). Ta ut och låt stå någon minut, temperaturen fortsätter att stiga några grader.
Vitvinssås
Finhacka schalottenlöken och fräs den på medelvärme i en kastrull med smör. Löken ska bli mjuk men inte ta färg.
Tillsätt vin, buljongtärning och lagerbladet och låt koka upp. Reducera tills bara hälften av såsen återstår.
Tillsätt grädde och låt småkoka i cirka 10 minuter till.
Rör ut majsstärkelsen i en skvätt vatten och red av vitvinssåsen. Låt koka 1-2 minuter och sila sedan av löken och lagerbladet från såsen. Smaka av såsen med salt och vitpeppar.
Lägg upp fisken på ett fint fat, häll över vitvinssåsen, strö över färska räkor, dill och purjolök. Vill man ha lite sting kan man riva lite pepparrot över.