Toscabakelse

Toscabakelse
Foto: TV4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Toscabakelse

13 ingredienser

1 h

Birigitta Rasmussons recept på en utsökt mandelbakelse med en fyllning av ricotta och mandellikör krönt med ett svävande toscaflarn.

Ingredienser

portioner

Botten

  • 150 g mandelmassa
  • 1 ägg
  • 2 tsk vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver

Toscaflarn

  • 35 g mandelspån
  • 3 msk strösocker
  • 50 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • 0,5 msk sirap

Fyllning

  • 200 g ricotta
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk amarettolikör

Gör så här

Mandelbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv mandelmassan grovt. Rör sedan sedan ner ägget så att smeten blir porös. Blanda till sist i mjölet och bakpulvret.
  3. Häll smeten i en välsmord och bröad form, ca 24 cm i diameter, helst med löstagbar kant.
  4. Grädda kakan ca 12 minuter. Låt kakan svalna något och lossa den försiktigt.

Toscaflarn

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda mandeln, sockret, smöret, mjölet, mjölken och sirapen i en kastrull.
  3. Sjud alltsammans på svag värme under försiktig omrörning.
  4. Bred ut smeten i en smord pannkakslagg, ca 24 cm i diameter, eller form med löstagbar kant
  5. Grädda botten mitt i ugnen 6-8 minuter eller tills botten fått vacker guldgul färg.
  6. Låt bottnen svalna något innan den lossas, låt den kallna.

Fyllning

  1. Rör ricottan med socker och amaretto till en jämn smet. Bred krämen på mandelbottnen. Lägg tocsabottnen ovanpå.
  2. Ev. kan mandelbottnen dränkas in med mandellikör.