Toscakaka med brynt smör och saltkola

NYHET
Toscakaka med brynt smör och saltkola
Foto: TV4
Jonas Lagerström KK 2024
Jonas Lagerström KK 2024

Toscakaka med brynt smör och saltkola

19 ingredienser

Ingredienser

Toscakaka

  • 100 g mandelmjöl
  • 80 g vetemjöl
  • 250 g äggvita
  • 200 g florsocker
  • 200 g smör, brynt
  • salt

Rabarberkompott

  • 250 g rabarber, skuren i bitar
  • 0,5 vaniljstång, fröna urskrapade
  • 50 g jordgubbar, halverade
  • 175 g strösocker
  • fläderblomssaft, efter smak (eller färska blommor)
  • 1 citron

Saltkola

  • 100 g strösocker
  • 100 g vispgrädde
  • 40 g sirap
  • 40 g smör
  • salt

Till servering

  • vispgrädde, lättvispad
  • fläderblommor

Gör så här

Toscakaka

  1. Blanda mandelmjöl, vetemjöl, äggvita och florsocker. Tillsätt smöret under omrörning.
  2. Häll smeten i en form och grädda på 165 grader, varmluft, ca 30 minuter.

Rabarberkompott

  1. Koka ihop alla ingredienser och smaksätt med finrivet citronskal efteråt.

Saltkola

  1. Koka ihop alla ingredienser i en kastrull till bra konsistens och färg, ca 120 grader.

Servering

  1. Bjud kakan med kompott, saltkolasås och lite vispad grädde. Toppa med fläderblommor.