Knäckig och seg toscapaj

Toscapaj
Foto: Dansukker

Knäckig och seg toscapaj

13 ingredienser

40 min

Äppelpaj med ett härligt krispigt och segt toscatäcke kan bara bli en riktigt lyckad kombo! Testa att variera pajen med äpple, päron eller plommon.

Dansukker det enda svenska strösockret
DanSukker strösocker vit bakgrund

Dansukker det enda svenska strösockret

Dansukker kommer från svenska sockerbetor, odlade på skånska åkrar.

Läs mer

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 125 g smör (eller margarin)
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
  • 2 tsk Dansukker Vaniljsocker

Fyllning

  • 500 g blandad frukt (t.ex. äpplen, päron eller plommon)
  • 0,5 dl Dansukker Ljus Sirap
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk potatismjöl

Toscasmet

  • 100 g smör (eller margarin)
  • 100 g sötmandel, skalad och flisad
  • 1 dl Dansukker Ljus Sirap
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk

Gör så här

Pajdeg

  1. Arbeta samman ingredienserna till degen. Tryck ut degen i en pajform som är 25 cm i diameter. Ställ i kylskåp i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda skalet i 10 minuter.

Fyllning

  1. Skala och kärna ur frukten. Skär frukten i bitar och lägg bitrana i en kastrull tillsammans med sirap, vatten och potatismjöl. Värm tills frukten mjuknat något. Lägg frukten i pajskalet.

Toscasmet

  1. Blanda samman ingredienserna till toscasmeten i en kastrull och sjud under omrörning tills det tjocknat. Bred smeten över frukten.
  2. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter, tills toscan har blivit gyllenbrun.
  3. Servera pajen ljummen med lite vaniljsås eller vaniljglass.
TIPS!
Fler tips!
Pavlovatoppar med blåbärsmousse

Fler tips!

Här hittar du fler ljuvliga baktips från Dansukker

Läs mer