Toskansk brödsoppa

koket.se
Toskansk brödsoppa
Frida Lund porträtt
Frida Lund porträtt

Toskansk brödsoppa

Av: Frida Lund, Klara Doktorow

Från: Nyhetsmorgon

19 ingredienser

30 m

Den här toskanska brödsoppan kallas Ribollita och är en värmande kombination av vitt vin, krossade tomater, pancetta och rotfrukter. Vill du göra en vegetarisk version kan du utesluta köttet.

Se Frida Lund laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 50 g pancetta (eller orökt sidfläsk, kan uteslutas för vegetarisk version)
  • 1 gul lök
  • 1 morot (stor)
  • 0,5 purjolök (vita delen)
  • 2 selleristjälkar
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • ca 0,5 krm chiliflakes
  • 2 dl torrt vitt vin (eller matlagningsvin)
  • 1 burk hela konserverade tomater
  • 5 dl vatten
  • bröd (gammalt)
  • olivolja
  • 5 stjälkar svartkål (eller annan valfri kål)
  • 1 förp färdigkokta små vita bönor (eller andra valfria bönor)
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Servering

  • parmesanost, finriven
  • färska örter

Gör så här

  1. Bryn pancettan i en tjockbottnad gryta.
  2. Lägg i finhackad lök, finhackad morot, strimlad purjolök, finhackad selleri samt finhackad vitlök och fräs i några minuter. Vill du göra en vegetarisk version bryner du grönsakerna direkt i olivolja.
  3. Slå över vin, tomater och vatten. Låt puttra på medelvärme i 30 minuter.
  4. Skär under tiden brödet i krutonger och bryn länge på låg värme i rikligt med olivolja. Krutongerna ska bli krispiga.
  5. Riv kålen i munsbitar, skölj bönorna under vatten och låt kål och bönor gå med sista fem minuterna. Smaka av med salt och peppar.

Servering

  1. Servera grytan med krutonger, finriven parmesanost och färska örter.