Den här toskanska brödsoppan kallas Ribollita och är en värmande kombination av vitt vin, krossade tomater, pancetta och rotfrukter. Vill du göra en vegetarisk version kan du utesluta köttet.
50 g pancetta (eller orökt sidfläsk, kan uteslutas för vegetarisk version)
1 gul lök
1 morot (stor)
0,5 purjolök (vita delen)
2 selleristjälkar
2 klyftor vitlök
0,5 tsk torkad timjan
ca 0,5 krm chiliflakes
2 dl torrt vitt vin (eller matlagningsvin)
1 burk hela konserverade tomater
5 dl vatten
bröd (gammalt)
olivolja
5 stjälkar svartkål (eller annan valfri kål)
1 förp färdigkokta små vita bönor (eller andra valfria bönor)
salt (efter smak)
peppar (efter smak)
Servering
parmesanost, finriven
färska örter
Gör så här
Bryn pancettan i en tjockbottnad gryta.
Lägg i finhackad lök, finhackad morot, strimlad purjolök, finhackad selleri samt finhackad vitlök och fräs i några minuter. Vill du göra en vegetarisk version bryner du grönsakerna direkt i olivolja.
Slå över vin, tomater och vatten. Låt puttra på medelvärme i 30 minuter.
Skär under tiden brödet i krutonger och bryn länge på låg värme i rikligt med olivolja. Krutongerna ska bli krispiga.
Riv kålen i munsbitar, skölj bönorna under vatten och låt kål och bönor gå med sista fem minuterna. Smaka av med salt och peppar.
Servering
Servera grytan med krutonger, finriven parmesanost och färska örter.