Tosterup special

Tosterup special
Foto: TV4
Jonas Lagerström KK 2024
Jonas Lagerström KK 2024

Tosterup special

16 ingredienser

Pizza toppad med en enkel tomatsås, kokt skivad potatis, ramslök och isad silverlök.

Ingredienser

Deg

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten, ljummet (37 grader)
  • 1100 g tipo 00 mjöl (eller vetemjöl special)
  • 20 g olivolja
  • 10 g salt

Tomatsås

  • 200 g tomatpuré
  • 250 g vatten
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 10 g salt

Topping

  • ca 400 g ost, riven
  • 12 kokt potatis
  • 100 g ramslök
  • 1 silverlök
  • 2 msk gräslök, finskuren

Gör så här

Deg

  1. Blanda ut jästen i vattnet.
  2. Tillsätt mjölet och arbeta degen i en matberedare med degkrok på låg hastighet i 5 minuter.
  3. Öka hastigheten och tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 3 minuter.
  4. Häll slutligen i olivolja medan maskinen är igång och kör i 2 minuter till.
  5. Stjälp upp degen och rundriv 4 bullar som vägen ca 220-230 gram styck.
  6. Lägg bollarna på en lätt mjölad plåt och täck med en handduk. Låt jäsa i 1 timme.

Tomatsås

  1. Blanda samtliga ingredienser och rör ihop i 2-3 minuter. Ställ såsen i kylen en stund så att den tjocknar lite.

Topping

  1. Skala och skiva silverlöken tunt. Lägg i isvatten 15 minuter.
  2. Knåda ut degen och toppa med tomatsås, ost och skivad kokt potatis.
  3. Baka pizzan på en uppvärmd pizzasten i ugnen i 2-3 minuter på maxeffekt.
  4. Häll av löken och blanda med finskuren gräslök.
  5. Toppa pizzorna strimlad ramslök och lökblandningen efter gräddning.