Thailändsk kyckling- och nudelsoppa

Thailändsk kyckling- och nudelsoppa
Foto: Tove Nilsson
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Thailändsk kyckling- och nudelsoppa

19 ingredienser

1h

Laga mat i tryckkokare – allt sköter sig själv! Godaste blir det med Somen- eller Udonnudlar (vetenudlar) men ägg- eller risnudlar går också bra! /Tove Nilsson

Den som har tryckkokare kan laga den här rätten på 30-40 minuter (räkna med ca 15 min arbetstid) och kycklingen blir saftig och soppan får mycket smak. Den som kokar kycklingen i vanlig gryta får räkna med drygt 1 timme.

Har man inte en massa kryddor hemma kan man använda curry – det blir gott det med!

Ingredienser

portioner
  • 1 hel kyckling
  • ca 1,5 l vatten
  • 2 gula lökar
  • 1 tsk färsk koriander, hel
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 2 krm chiliflakes
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 2 msk färsk ingefära, hackad
  • 2 citrongräs
  • 1 förp kokosmjölk [400 ml]
  • 150 g udonnudlar (eller Somennudlar)
  • 1 röd paprika, tärnad
  • 4 morötter, slantade
  • 80 g bladspenat (färsk)
  • 3 salladslökar, strimlade
  • färsk koriander
  • 1 limefrukt
  • neutral rapsolja
  • salt (efter smak)

Gör så här

  1. Lägg kycklingen i en tryckkokare eller stor gryta.
  2. Täck med vatten ca 1.5-2 liter.
  3. Tillsätt klyftad lök och salt.
  4. Koka i ca 25-30 min i tryckkokaren eller 1 timme i vanlig gryta.
  5. Mortla och fräs kryddorna tillsammans med ingefära i en stekpanna.
  6. Tillsätt bankade citrongräs och kokosmjölk.
  7. Låt puttra ihop 5 min.
  8. Låt stå tills senare.
  9. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
  10. Häll av, skölj och ställ åt sidan.
  11. Öppna tryckkokaren och lyft ur kycklingen.
  12. Låt svalna lite och rensa sedan av allt kött från skrovet i rivna bitar.
  13. Blanda i den smaksatta kokosmjölken i kycklingbuljongen.
  14. Tillsätt paprika och morot.
  15. Låt koka ihop ca 10 minuter.
  16. Smaka av med salt och eventuellt mer chiliflakes.
  17. Servera soppan i stora tallrikar. Lägg i nudlar, kyckling och spenat.
  18. Häll över den heta soppan och toppa med salladslök och koriander.
  19. Servera med en limeklyfta!