Traditionell julgröt

Traditionell julgröt
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Traditionell julgröt

7 ingredienser

Klassisk risgrynsgröt hör julen till. Glöm inte att sätta ut ett litet fat till tomten!

Ingredienser

portioner
  • 1,5 dl rundkornigt ris
  • 3 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 7-8 dl mjölk
  • 1 bit kanelstång

Till servering:

  • mjölk
  • malen kanel

Gör så här

  1. Mät upp ris, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och rör om. Lägg på ett lock och låt det koka i ca 10 min på svag värme, precis så att det kokar.
  2. Tillsätt mjölken och en eller flera bitar hel kanel. Rör om och koka upp igen. Sänk värmen och låt därefter gröten koka på svag värme i ca 40 min. Locket ska ligga på, gärna lite på glänt så att det inte kokar över. Rör om någon gång.
  3. Om gröten efter dessa 40 min har för lös konsistens låt den då fortsätta koka på svag värme i 10-20 min till. Servera med mjölk och kanel.