Traditionell rabarberpaj

Traditionell rabarberpaj
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Traditionell rabarberpaj

9 ingredienser

Det här är en riktigt gammaldags rabarberpaj som smakar gott tillsammans mes halvsmält vaniljglass eller vaniljsås.

Ingredienser

portioner
  • 150 g smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk strösocker
  • 2 msk vatten, kallt
  • 4 stjälkar rabarber
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Blanda mjöl och socker i en skål. Tillsätt smöret och finfördela det i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop allt till en deg. Ta undan en tredjedel till lock och tryck ut resten i en pajform. Ställ den 30 minuter i kylen.
  2. Värm ugnen till 225°. Skölj och skär rabarbern i centimetertjocka bitar. Blanda strösocker och kanel med potatismjöl och blanda med rabarbern. Lägg fyllningen i pajskalet. Forma långa rullar av den resterande degen och platta till dem. Lägg dem i rutmönster över fyllningen.
  3. Vispa upp ägget och pensla degen. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.