Chokladbollssmeten får julig touch av pepparkakskryddor, tryffeln gör du på bara tre ingredienser och den klassika gräddkolan får frisk smak av hallon för att sen doppas i vit choklad.
Tina hallonen och mixa dem med stavmixer. Sila genom en sil för att få bort alla kärnor så att du har en len hallonpuré.
Klä en form ca 20×20 cm i diameter med bakplåtspapper.
Blanda hallon, smör, socker, grädde, och vit sirap i en tjockbottnad kastrull.
Låt blandningen koka och rör om då och då. När temperaturen når 124-125 grader är den klar. Har du ingen termometer kan du göra ett kulprov.
Häll smeten i formen. Låt kolan stelna helt innan du skär upp den.
Låt de skurna kolorna stå i kylskåpet medan du förbereder chokladen.
Grovhacka den vita chokladen och lägg i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad.
Ta bort skålen från värmen och rör ner oljan. Låt svalna innan du doppar kolorna i chokladen. Låt överflödig choklad rinna av och dekorera med hallonpulver precis innan chokladen är på väg att stelna.
Chokladbollsklubbor
Mixa ihop alla ingredienserna till chokladbollssmeten i en matberedare. Dela smeten i 10-12 delar och forma till koner. Ställ på en bricka med bakplåtspapper och låt stelna ca 10-15 minuter i kylen.
Grovhacka den mörka chokladen och smält i en värmetålig skål över ett vattenbad. Ta bort skålen från värmen och rör ner oljan. Låt svalna.
Doppa varje polkagrisstång i choklad och sedan i botten på en chokladbollskon. Låt chokladen stelna innan du doppar hela konen i chokladen och sedan dekorerar med riven kokos precis innan chokladen är på väg att börja stelna. Förvaras i kylskåpet.
Saffranstryffel
Rör ihop riven kokos, kondenserad mjölk och saffran i en kastrull. Låt sjuda på medelvärme i 3-4 minuter under konstant omrörning för att smeten inte ska brännas vid. Smeten är klar när det har blivit en tjock och kladdig blandning.
Lägg smeten i en skål och täck med plastplastfolie eller glasburk med tättslutande lock. Låt svalna i rumstemperatur eller i kylen.
Rulla smeten till ca 24 lika stora bollar och täck dem i riven kokos. Förvaras i lufttät burk i kylskåpet.