Tropisk tartelett

Tropisk tartelett
Foto: TV4
Ronja Sjölander HSB 2024
Ronja Sjölander HSB 2024

Tropisk tartelett

Av: Ronja Sjölander

Från: Hela Sverige bakar

22 ingredienser

Eleganta små pajer fyllda med en kokoskräm och toppade med en fluffig mascarponekräm och kompott på jordgubb med passionsfruktlikör.

Ingredienser

Pate sucreé

  • 120 g vetemjöl
  • 112 g smör
  • 50 g kokosmjöl
  • 62 g florsocker
  • 1,8 g salt
  • 30 g äggula
  • 15 g ägg

Pajfyllning

  • 25 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk vaniljpaste
  • 100 g riven kokos
  • 1 ägg
  • 0,5 msk vetemjöl

Mascarponegrädde

  • 500 g vispgrädde, kall
  • 2 vaniljstänger
  • 250 g mascarpone, kall
  • 100 g florsocker
  • 1 msk vaniljpaste

Basilika- och jordgubbskompott

  • 150 g jordgubbar
  • 90 g syltsocker
  • 3 msk passionsfruktslikör
  • 1 kruka färsk basilika
  • ev ätbara blommor

Gör så här

Pate sucreé

  1. Vispa ihop florsocker, salt och kallt smör med en degblandare eller mixer till en sandliknande textur.
  2. Blanda ihop äggulan och det hela ägget. Tillsätt i mjöl- och smörblandningen under konstant vispning. Blanda tills det precis går ihop till en klump, inte mer.
  3. Kavla ut degen tunt och fodra dina pajformar med den. Ställ in formarna i frysen i 15 minuter.
  4. Ta ut pajformarna och grädda i 10-15 minuter i 180 grader varmluft.

Pajfyllning

  1. Blanda ihop smör, socker och vaniljpaste. Tillsätt riven kokos i bunken och blanda. Rör i ägget och därefter mjölet-
  2. Fördela fyllningen i de förgräddade pajskalen. Grädda ytterligare i 7-8 minuter.

Mascarponegrädde

  1. Vispa ihop alla ingredienser på låg hastighet tills det blivit fluffigt och spritsbart.

Basilika- och jordgubbskompott

  1. Ansa och skär jordgubbarna smått.
  2. Koka upp jordgubbarna tillsammans med socker, basilika och passionsfruktlikör. Låt svalna helt.

Montering

  1. Spritsa mascarponegrädden på pajerna. Toppa med kompotten och gärna ätbara blommor.