Tröstande kycklingsoppa med purjolök

koket.se
Tröstande kycklingsoppa med purjolök
Foto: Erik Videgård
Erik Videgård KK 2024
Erik Videgård KK 2024

Tröstande kycklingsoppa med purjolök

27 ingredienser

3 h

Erik Videgård gästar Nyhetsmorgon och lagar en värmande kycklingsoppa som nog alla önskar sig i höstkylan.

Se Erik Videgård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Buljong

  • 1 kg kycklingskrov
  • 1 morot, grovhackad
  • 1 lök, grovskuren med skal (stor)
  • 1 purjolök, i bitar
  • 1 stjälkselleri, i bitar
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 2 persiljestjälkar (ihopknutna)
  • 2 timjankvistar (ihopknutna)
  • 1 lagerblad (ihopknutna)
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 hel nejlika
  • 2 l vatten

Soppa

  • 2 msk rapsolja
  • 2 purjolökar, skivade
  • 1 stjälkselleri, tunt skivad
  • 2 msk färsk ingefära, hackad
  • 8 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 l kycklingbuljong
  • 5 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • vitpeppar, nymalen
  • salt

Fyllning

  • citronsaft
  • sesamolja
  • chiliflakes
  • 500 g kyckling, riven
  • salladslök

Gör så här

Buljong

  1. Koka upp vattnet och tillsätt samtliga ingredienser, sänk värmen och sjud under lock i tre timmar.
  2. Skumma av då och då.

Soppa

  1. Hetta upp en gryta och tillsätt oljan.
  2. Fräs purjolök, selleri, ingefära och vitlök i 5 minuter.
  3. Tillsätt buljong, vatten, lagerblad och vitpeppar. Låt koka upp och sjud sedan i 30 minuter, smaka av med salt.

Fyllning

  1. Ta av grytan från värmen och smaksätt med citronsaft, sesamolja och chiliflakes.
  2. Lägg kyckling och salladslök i skålar och toppa med den heta buljongen.