Turkish eggs

Turkish eggs
Foto: Mira Wickman

Turkish eggs

Av: Anna Axelsson, Rasmus Axelsson

Från: Nyhetsmorgon

21 ingredienser

30 m

"Çılbır är en traditionell turkisk frukosträtt. Originalreceptet innehåller oftast pocherade ägg men vi föredrar att äta den med krämig äggröra. Den här rätten är en mättande lunchrätt och perfekt att laga på helgen." /Rasmus Axelsson och Anna Axelsson

Ingredienser

portioner

Röd chermoula (ca 2 dl)

  • 0,5 röd paprika, i bitar
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk harissa
  • 1 tsk sött paprikapulver
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl färsk bladpersilja, plockad
  • 0,5 kruka färsk koriander

Äggröra

  • 2 ägg
  • 0,25 dl vispgrädde
  • 0,5 msk smör
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Tillbehör

  • 1 dl färdigkokta kikärtor
  • 2 msk röd chermoula (se ovan)
  • 1 dl turkisk yoghurt, 10 %
  • 1 krm aleppopeppar
  • 3 färska myntablad
  • 2 dillkvistar, plockade
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • ev. 1 msk rostat bovete med ras el hanout (se tidigare recept)
  • 1 skiva surdegsbröd

Gör så här

Röd chermoula

  1. Mixa paprika, spiskummin, harissa, paprikapulver, citronskal och olivolja med en stavmixer.
  2. Tillsätt persilja samt koriander och mixa väl.
  3. Förvara i väl rengjord burk med tättslutande lock. Håller ca 10 dagar i kylen.

Äggröra

  1. Mixa ägg och grädde i bunke med en stavmixer.
  2. Smält smöret i en teflonpanna, tillsätt äggmixen och stek på medelvärme. Salta och peppra.
  3. Sänk värmen något och rör försiktigt med en slickepott.
  4. Låt äggröran stelna lite, rör sen igen. Äggröran ska inte få någon färg i botten.
  5. När äggröran är krämig så stäng av plattan och servera den genast.

Servering

  1. Blanda kikärtor och chermoula.
  2. Toppa äggröran med yoghurt och kikärtorna.
  3. Salta, peppra och toppa med aleppopeppar, mynta, dill och eventuellt ras el hanoutbovete.
  4. Servera med rostat bröd.