Fyllda ugnsbakade auberginer är både fräscht och smakrikt att servera till både lunch och middag.
Ingredienser
6 aubergines (små eller 3 stora)
rapsolja (till stekning)
Fyllning
2 lökar
4 tomater
2 sivripaprikor (turkisk paprika, kan uteslutas eller ersättas med 1 grön paprika)
4 klyftor vitlök
1 knippe persilja (liten)
rapsolja (till stekning)
salt
peppar
2 tsk paprikapulver (eller chilipulver)
1 msk tomatpuré
Tomatsås
2 msk tomatpuré
4 dl vatten
salt
peppar
Sås
2 msk tomatpuré
4 dl vatten, kokhett
salt
peppar
Garnering (valfritt)
2 sivripaprikor (turkisk paprika eller 1 grön paprika)
tomat
Gör så här
Om du har små aubergine behåller du dem hela och om du har stora aubergine delar du dem i mitten. Skala dem randiga.
Hetta upp ca 0,5 dl olja i en stekpanna och stek auberginerna tills de får färg, ca 2-3 minuter på varje sida. Tillsätt eventuellt mer olja om det känns för torrt, sänk värmen till medelvärme och lägg ett lock på stekpannan. Låt dem tillagas i ca 15 minuter, tills de mjuknar och får en fin färg. Lyft upp ur stekpannan och ställ åt sidan.
Förbered nu fyllningen. Hacka löken i strimlor, hacka tomaterna i tärningar, hacka sivri i bitar och finhacka vitlöksklyftorna. Hacka persiljan.
Hetta upp olja och stek lökstrimlorna tills de får färg och mjuknar. Vänd i vitlök och sivri, stek lite till.
Vänd i tomat, salt, peppar, paprikapulver och stek en stund under omrörning.
Vänd i tomatpuré och fortsätt steka. Lägg ett lock på grytan och låt fyllningen sjuda långsamt i ca 15 minuter.
Ta bort locket och vänd i persiljan. Låt såsen få puttra i ca 10-15 minuter till utan lock. Såsen ska inte vara för vattnig, om den känns för vattnig kan du låta överflödig vätska koka bort.
Värm ugnen till 200 grader.
Lägg auberginerna i en ugnsform. Gör ett snitt i varje aubergine och fyll med fyllningen.
Garnera eventuellt med tomat och sivri. Jag steker sivrin i olja först men man kan även behålla den rå.
Blanda 2 msk tomatpuré med 4 dl kokhett vatten, smaksätt med salt och peppar. Häll såsen i ugnsformen. Tillaga auberginerna mitt i ugnen i ca 15-20 minuter.