Auberginesill är ett perfekt vegetariskt alternativ på julbordet. Den inlagda sillen är vegansk, den med senap blir det om du byter ut honung och sötar med något annat.
2 dl förvälld aubergine (en aubergine motsvarar ungefär 4 portioner)
3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättika
4 lagerblad
10 kryddpepparkorn
0,5 dl morot, skivad
0,5 dl purjolök, hackad
Senapssill på aubergine
2 dl förvälld aubergine (en aubergine motsvarar ungefär 4 portioner)
2 msk äppelcidervinäger
2 msk honung
1 dl matolja (neutral)
3 msk senap
1 dl dill, hackad
salt
vitpeppar
Gör så här
Mät upp vatten, socker, ättika, lagerblad och kryddpepparkorn i en kastrull och låt koka upp. Ställ kastrullen åt sidan och låt lagen svalna.
Skär auberginen i lagom stora bitar och koka dem i saltat vatten ungefär 10 minuter. Kokar man auberginen för länge riskerar den att bli mosig och gå sönder. Sila av kokvattnet och låt auberginen svalna.
Skiva morot och hacka/skiva purjolöken. Fyll upp på burkar och varva den svalnade auberginen med lagen, morot och purjolöken.