Tyskt rödbetsbröd med rödbetssmör

Tyskt rödbetsbröd med rödbetssmör
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Madeleine Appelgren
Madeleine Appelgren

Tyskt rödbetsbröd med rödbetssmör

21 ingredienser

2 h

Brödkrans fylld med valnötter, fetaost och rödbetor. Serveras med rödbetssmör.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Rödbetsbröd

  • 25 g jäst för matbröd
  • 250 g vatten, ljummet [2,5 dl]
  • 14 g olivolja [1 msk]
  • 36 g honung [2 msk]
  • 1,5 dl råriven färsk rödbeta
  • 1 krm salt
  • 60 g grahamsmjöl [1 dl]
  • 330 g vetemjöl special [ca 5,5 dl]

Fyllning

  • 15 g smör
  • 1 dl råriven färsk rödbeta
  • 1 klyfta vitlök [ca 9 g]
  • ca 2 tsk malen spiskummin
  • 1 klick honung
  • 90 g valnötter [2 dl]
  • 75 g fetaost

Dekoration

  • 1 ägg
  • valnötter, hackade
  • flingsalt

Rödbetssmör

  • 1 färsk rödbeta
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 citron

Gör så här

Bröd

  1. Skala och riv rödbetan i en matberedare. Lägg jästen i en hushållsmaskin och lös den med det ljumna vattnet. Tillsätt sedan oljan, honungen, rivna rödbetan och salt. Blanda sedan ner de båda mjölsorterna.
  2. Arbeta ihop degen tills den släpper från kanten. Degen är något lös i konsistensen. Låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk som man fuktat lite med vatten.

Fyllning

  1. Fräs rödbeta, vitlök, spiskummin och honung tillsammans i en stekpanna lite lätt. Lägg det på en tallrik tills det svalnat. Hacka under tiden valnötterna och fetaosten.

Utbakning

  1. Sätt ugnen på 175 grader. När degen jäst klart, dela upp den på två och platta ut lätt med handen på mjölat bord till två långa rektanglar. Fyll med hackade valnötter, fetaost och rödbetsfyllning. Rulla ihop från längsta sidan och pensla kanten med vatten. Sätt ihop de ihop de två och fläta ihop till en krans.
  2. Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper i cirka 30 minuter. Lägg över en lite fuktad bakduk på brödet.
  3. Efter 30 minuter, pensla med ett uppvispat ägg, strö över valnötter och flingsalt.
  4. Grädda i ca 30-40 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Smör

  1. Skrubba lite lätt med borste rödbetan, låt den sedan koka i cirka 30 minuter tills den blivit mjuk. Under kallt vatten, ta bort skalet från rödbetan. Riv den fint. Vispa smöret riktigt fluffigt och blanda ner rödbetan. Smaksätt med citronskal. Spritsa ut smöret snyggt.