Ugnsbakad kalkon

Ugnsbakad kalkon
Foto: Tv4

Ugnsbakad kalkon

Av: Lolly - Karlshamn

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

3 h

Ugnsbakad kalkon med stekt potatis, champinjoner och brysselkål.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ugnsbakad kalkon

  • 4 kg hel kalkon (frusen)
  • 6 äpplen, Ingrid-Marie
  • 6 msk smör (flytande)
  • 1 dl smör (flytande)
  • 0,5 dl citronsaft
  • 4 tsk salt
  • 2 tsk vitpeppar

Kalkonsås

  • sky från kalkonen
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk smör (flytande till redning)
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 2 tsk kinesisk soja (efter tycke)

Tillbehör

  • 8 morötter (medelstora)
  • 12 brysselkål (färska)
  • 3 dl champinjoner (hela konserverade)
  • 20 potatisar (kokta små på glasburk)
  • 3 tsk torkad dragon
  • 1 förp bacon
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 3 tsk salt
  • 1 tsk havssalt
  • 4 msk smör (flytande)

Gör så här

Ugnsbakad kalkon

  1. Skölj kalkonen i kallt vatten, tag bort eventuellt inkråm som finns i en liten påse och spara.
  2. Torka kalkonen med papper.
  3. Ta fram en stor braspanna med höga kanter och lägg ugnsfolie över hela plåten med god marginal.
  4. Skär äpplena i klyftor, kärnhuset ska vara kvar, lägg allt i en bunke.
  5. Strö på 2 tsk salt, 1 tsk vitpeppar och skaka runt detta så det blir jämt fördelat.
  6. Lägg kalkonen på plåten med folie och fyll fågeln med äppelklyftorna.
  7. Bind samman benen så äpplena stannar kvar (använd bomullstråd).
  8. Häll över all citronsaft över kalkonen, tag 2 tsk salt, 1 tsk vitpeppar och häll över det flytande smöret. Inkråmet kan nu läggas i folieförpackningen för att ge bra smak till såsen. Svep nu in kalkonen i folieförpackningen och tillaga längst ner i ugnen. in i ugnen längst ner.
  9. Efter 2,5 timme så titta till kalkonen, känn på lårbenet, börjar det lossa så plocka bort folien och häll bort skyn i en gryta och spara till såsen. Folien ska nu tas bort för att kalkonen ska bakas klar, fågeln ska bli gyllenbrun och fin.
  10. Tag ut kalkonen och låt den svalna. Nu är det bara att tranchera i fina bitar.

Kalkonsås

  1. Sila skyn från eventuella kärnor mm.
  2. Värm upp skyn och rör samman mjöl och flytande smör till en redning. Rör ner redningen i skyn lite i taget.
  3. Tillsätt mjölk och grädde lite i taget och låt sjuda på svag värme. Ha koll på värmen så det inte blir för varmt.
  4. Tillsätt vinbärsgelén efter eget tycke, smaksätt även med soja. Öka på med grädde eller mjölk om du önskar tunnare sås. Vispa såsen så den blir slät och fin.

Tillbehör

  1. Skala morötterna och skär dem i lång stavar.
  2. Lägg ner morötterna i vatten med 1 tsk salt.
  3. Rensa brysselkålen och lägg ner dem i vatten med 1 tsk salt.
  4. Smörstek champinjonerna i 0,5 tsk salt och 0,5 tsk vitpeppar.
  5. Sätt på grytorna med morötter och brysselkål på medelvärme. Håll koll på grönsakerna med en provsticka, eller gaffel, så de inte blir överkokta. Häll sedan av dem i durkslag.
  6. Ringla över sparsamt med flytande smör och en nypa havssalt. För att öka smaken på brysselkålen kan man bryna dem något i en stekpanna.
  7. Stek champinjonerna i lite smör samt 0,5 tsk salt och 0,5 tsk vitpeppar. Stek dem gyllenbruna.
  8. Skölj nu potatisen och låt dem rinna av.
  9. Häll lite flytande smör i en panna på medelvärme och lägg i potatisen. Krydda med en nypa salt, en nypa vitpeppar och 2-3 tsk dragon. Bryn potatisen lätt.
  10. Klipp baconen i små bitar och bryn bitarna snabbt så det blir som små smulor.
  11. Strö bacon på den skivade kalkonen. Lägg upp på vackra tallrikar och servera.