Ugnsbakad kolja med grönsakstempura

Ugnsbakad kolja med grönsakstempura
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Ugnsbakad kolja med grönsakstempura

17 ingredienser

Tempura är fritering på japanskt sätt. Grönsakerna doppas i tempurasmeten och friteras gyllene, de behåller sin krispighet inuti det frasiga höljet. Här serveras de till ugnsbakad kolja. Kokt potatis smakar bra till.

Ingredienser

portioner
  • 600 g koljafilé
  • smör, till formen
  • 3 msk neutral olja
  • 1 msk färska örtkryddor
  • ströbröd
  • salt
  • vitpeppar
  • 100 g broccoli
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 gul paprika
  • 1 morot (liten)
  • 0,5 gul lök
  • frityrolja
  • vetemjöl, till pudring

Tempuradeg:

  • 2,5 dl vatten, kallt
  • 1 äggula
  • 2,5 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj broccolin, skär paprika och morot i tunna stavar, skala och skiva löken.
  2. Tempuradeg: Vispa äggulan kraftigt med vattnet. Vänd ner mjöl med en gaffel och vispa sedan degen jämn. Hetta upp frityroljan till 160°. Doppa grönsakerna i frityrsmeten och fritera dem sedan gyllene i den varma oljan, fritera inte för många åt gången. Ta upp grönsakerna med en hålslev, lägg dem på hushållspapper att rinna av.
  3. Lägg fisken i en smord, ugnssäker form och krydda med salt och peppar. Finhacka örtkryddorna, blanda med olja och täck fisken med blandningen. Strö över lite ströbröd. Baka fisken ca 5 minuter i ugn. Servera genast med grönsakerna.