Tempura är fritering på japanskt sätt. Grönsakerna doppas i tempurasmeten och friteras gyllene, de behåller sin krispighet inuti det frasiga höljet. Här serveras de till ugnsbakad kolja. Kokt potatis smakar bra till.
Ingredienser
600 g koljafilé
smör, till formen
3 msk neutral olja
1 msk färska örtkryddor
ströbröd
salt
vitpeppar
100 g broccoli
0,5 röd paprika
0,5 gul paprika
1 morot (liten)
0,5 gul lök
frityrolja
vetemjöl, till pudring
Tempuradeg:
2,5 dl vatten, kallt
1 äggula
2,5 dl vetemjöl
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skölj broccolin, skär paprika och morot i tunna stavar, skala och skiva löken.
Tempuradeg: Vispa äggulan kraftigt med vattnet. Vänd ner mjöl med en gaffel och vispa sedan degen jämn. Hetta upp frityroljan till 160°. Doppa grönsakerna i frityrsmeten och fritera dem sedan gyllene i den varma oljan, fritera inte för många åt gången. Ta upp grönsakerna med en hålslev, lägg dem på hushållspapper att rinna av.
Lägg fisken i en smord, ugnssäker form och krydda med salt och peppar. Finhacka örtkryddorna, blanda med olja och täck fisken med blandningen. Strö över lite ströbröd. Baka fisken ca 5 minuter i ugn. Servera genast med grönsakerna.