Lax bakas i ugnen i en underbart god och krämig sås smaksatt med chili, lime och koriander. En perfekt middag som sköter sig själv i ugnen och serveras med en krispig sallad i sötsyrlig dressing.
Se Jennie Walldén laga receptet
Ingredienser
700 g laxfilé (färsk laxsida)
Lime- och chilisås
4 dl crème fraîche
1 limefrukt, skal och saft
2-3 msk sambal oelek
2 klyftor vitlök, rivna
1,5 msk koncentrerad hummerfond
1 msk honung
2 salladslökar, tunt strimlad
1 röd chilifrukt, strimlad
1 kruka färsk koriander, fint hackad
Spenat- och kålrabbisallad
1 kålrabbi, tunt hyvlad
2 salladslökar, tunt strimlade
ca 80 g färsk spenat
1 limefrukt, skal och saft
1 klyfta vitlök, riven
2-3 msk fisksås
1 msk strösocker
1 kruka färsk koriander
Till servering
4 port jasminris
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienser till såsen, använd korianderstjälkarna till såsen och hälften av bladen till topping och hälften till salladen. Använd allt skal från limen, men bara hälften av saften.
Lägg laxsidan i en ugnsform.
Slå på såsen och baka i ugnen i 15 minuter.
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Hyvla kålrabbin tunt. Strimla salladslöken. Blanda ihop salladsdressingen med socker, fisksås, vitlök och lime. Blanda med spenat och kålrabbi. Avsluta med salladslök och koriander.
Ta ut laxen ur ugnen och toppa med fint skuren chili och salladslök.