Ugnsbakad rödkål med balsamico, nejlikor och apelsin

Ugnsbakad rödkål med balsamico, nejlikor och apelsin
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Ugnsbakad rödkål med balsamico, nejlikor och apelsin

12 ingredienser

En rejäl vegetarisk rätt till julbordet med ugnsbakad rödkål, apelsin och härliga kryddor.

Ingredienser

  • 1 rödkål
  • 1
  • 1 apelsin
  • 1 dl japansk soja
  • 1 dl crema di balsamico
  • 1 dl olivolja
  • 2-3 kanelstänger
  • 1 msk malen nejlika
  • 3 msk honung

Servering

  • brysselkål, stekt
  • apelsin, i skivor
  • blandade nötter (t ex mandlar)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180 grader.
  2. Dela kålen i 4 delar. Skär en apelsin i skivor. Lägg apelsin och kål i en stekpåse.
  3. Blanda soja, balsamico, olivolja, kanelstänger, kryddnejlika och honung. Häll ner blandningen i stekpåsen. Förslut påsen men lämna lite “pysmån”. Annars finns det risk för övertryck och att påsen går sönder. Den måste helt enkelt få andas.
  4. Baka kålen i påsen i ca 1-2 timmar tills den är mjuk men fortfarande har motstånd, detta går att kolla med potatissticka.
  5. Servera gärna Ernsts rödkål med stekt brysselkål, hackade nötter och fina skivor med färsk apelsin.