Catarina Königs recept på en perfekt helgmiddag med torsk, brynt smörsås och ugnsbakad spetskål. Lyxig och god rätt som inte gör någon middagsgäst besviken.
Dela spetskålen på längden och skär i cm-tjocka halvmånar. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt.
Ringla soja över kålen och lägg på hyvlade skivor av smör. Salta och peppra och sätt in spetskålen i övre delen av ugnen, låt gå på 200 grader i 15 minuter och sänk sedan till 120 grader.
Ringla lite olivolja över varje torskryggsbit. Dra med en krossad vitlöksklyfta över fisken och salta.
Sätt in formen i nedre delen av ugnen när temperaturen gått ner till 125 grader. Tillaga tills fiskens innertemperatur är 47-56 grader beroende på hur du vill ha den tillagad, ca 15-20 minuter. Använd gärna stektermometer.
Brynt smörsås
Bryn smöret i en kastrull tills det är gyllene och nötigt, vispa under tiden så att det inte bränns.
Värm i en annan kastrull upp grädde och crème fraiche, låt smälta samman. Blanda sedan ihop med det brynta smöret, låt småputtra.
Tillsätt finskuren gräslök, finrivet citronskal, citronsaft och lite vatten. Smaka upp med salt.
Hasselnötter
Torrosta hasselnötterna i ugnen på 150 grader i ca 15 minuter. Ta ut, låt svalna och gnid bort skalet på hasselnötterna med hjälp av en hushållshandduk.
Hacka nötterna grovt.
Servering
Lägg upp rostad spetskål på en tallrik. Lägg fisken ovanpå kålen och häll såsen snyggt runt om. Toppa med hasselnötter och garnera med färsk dill.