Ugnsbakad torsk med rödvinssås och pumpakräm

POPULÄRT
koket.se
Ugnsbakad torsk med rödvinssås och pumpakräm
Foto: TV4
Adam Thulin
Adam Thulin

Ugnsbakad torsk med rödvinssås och pumpakräm

22 ingredienser

Festlig och vardagslyxig torskrätt med god rödvinssås och len kräm på rostad pumpa.

logo
Adam Thulin

Se Adam Thulin laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 700 g torskrygg
  • olja
  • salt

Pumpakräm

  • 350 g butternutpumpa
  • 2 klyftor vitlök
  • 75 g smör
  • 0,5 citron, finrivet skal och saft
  • mjölk
  • 0,5 dl pumpakärnor

Rödvinssås

  • 1 bananschalottenlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • 3 msk koncentrerad oxfond
  • 2 dl vatten
  • ev rödvinsvinäger
  • ev majsstärkelse (till redning)
  • neutral matolja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Pumpakräm

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skär pumpan i tärningsstora bitar. Lägg pumpa och vitlöksklyftor med skalet kvar på en oljad plåt.
  3. Rosta i ugnen till pumpan och vitlöken fått färg. Ta ut och ta bort skalet från vitlöken. Lägg pumpa, vitlök, smör och citron i en blender. Mixa till en slät puré, anpassa konsistensen genom att tillsätta mjölk. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Rosta pumpafrön i olja i en stekpanna på hög temperatur under omrörning, ca 5 minuter. Salta.

Torsk

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Skär torsken i fyra portionsbitar. Salta dem generöst runtom. Låt dra i ca 20 minuter.
  3. Skölj sedan av saltet och lägg torsken på en oljad plåt.
  4. Baka i ugnen till en innertemperatur på 45 grader.

Rödvinssås

  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  2. Fräs schalottenlök och vitlök på medelhög temperatur i smör i ca 5 minuter utan att den tar färg.
  3. Tillsätt tomatpurén och den torkade timjanen och fräs ytterligare 2 minuter.
  4. Häll på vinet och låt koka i 7 minuter.
  5. Tillsätt sedan fonden och vattnet, låt koka i 10 minuter.
  6. Häll av såsen i en sil ner i en ny kastrull.
  7. Red ev av såsen med lite majsstärkelse utrört i kallt vatten.
  8. Smaka av med salt, svartpeppar och vinäger.