Ugnsbakad torskrygg med räk- och dillsås

koket.se
Ugnsbakad torskrygg med räk- och dillsås
Foto: TV4
Gabriel Jonsson SMK 2019
Gabriel Jonsson SMK 2019

Ugnsbakad torskrygg med räk- och dillsås

17 ingredienser

50 min

Underbart god torskrätt där såsen på frästa räkskal, vitt vin och grädde gör det här till en fiskrätt utöver det vanliga. Lika trevlig att servera till vardags som fest.

logo
Gabriel Jonsson SMK 2019

Se Gabriel Jonsson laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 600 g torskrygg
  • salt

Räk- och dillsås

  • 400 g räkor med skal
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 selleristjälken
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 kruka dill
  • majsstärkelse, till redning
  • 1 msk neutral olja
  • 25 g smör
  • salt
  • vitpeppar

Till servering

  • 600 g potatis

Gör så här

  1. Koka potatisen mjuk.

Torskrygg

  1. Sätt ugnen på 120 grader, varmluft. Salta fisken runt om och låt stå tills såsen börjar bli klar.
  2. Sätt in fisken i ugnen när såsen börjar bli klar. Tillaga tills torskens innertemperatur är 47-52 grader(ca 20 minuter) beroende på hur du vill ha den. Tänk på att innertemperaturen går upp något i grad efter att du tagit ut den ur ugnen.

Sås

  1. Skala räkorna för att använda skalen till såsen och räkorna till servering. Skala och grovhacka lök, morot och selleristjälk.
  2. Fräs räkskalen i oljan. Tillsätt lök, morot samt selleri. Fräs grönsakerna tills de är mjuka.
  3. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med 2-3 minuter. Häll på vin och vatten. Låt sjuda tills hälften återstår.
  4. Sila av såsen och tillsätt grädden, låt sjuda tills hälften återstår. Tycker du såsen är för tunn så reder du av den med majsstärkelse.
  5. Hacka dillen och blanda ner i såsen.
  6. Smaka av med salt och peppar samt blanka av såsen genom att röra ner smöret precis före servering.
  7. Servera fisken med sås, räkor och kokt potatis.

Glöm inte att matsortera skal från ägg och lök för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda fiskrätt. /Köket-redaktionen