Michael Björklund gästar Nyhetsmorgon och bjuder på en dessert som känns som en varm kram i höstrusket. För vad sägs om varma ugnsbakade äpplen med gammaldags vaniljsås? En riktig fröjd kan vi lova!
Blanda äppelbitarna med kanel samt hälften av sockret och lägg dem åt sidan.
Blanda smör, havregryn, vetemjöl, resten av sockret och bakpulver till en smidig smet.
Klicka ut ca hälften av smeten i botten av en ugnsfast form. Fördela ut smeten jämnt.
Lägg på äppelbitarna och klicka på resten av smeten ovanpå.
Ringla slutligen sirap över och grädda i ugnen på 175 grader tills äppelpajen har fått en fin färg, ca 15-20 minuter.
Servera äppelpajen med vaniljsås.
Gammaldags vaniljsås
Dela vaniljstången på längden och lägg den i en kastrull med grädde och mjölk. Koka upp (gärna i vattenbad) och tag sedan av kastrullen från värmen för att svalna lite.
Vispa äggulor och socker.
Häll äggblandningen i kastrullen och rör om.
Sjud försiktigt upp vaniljsåsen tills du får en bra konsistens (84 grader om du vill mäta).
Låt sedan vaniljsåsen kallna och ta upp vaniljstången.