500 g köttfärs (t.ex. blandfärs, nötfärs eller kycklingfärs)
1 dl blandade nötter, malda (t.ex. mandel eller valnötter)
2 msk smör
2 schalottenlökar, finhackade
4 klyftor vitlök, pressade
0,5 tsk chilipulver
1 dl parmesanost, riven
4 msk färsk salvia, hackad
4 msk färsk persilja, hackad
1 tsk salt
Parmesanrisonirisotto
4 msk smör
16 färska salviablad
2 schalottenlökar, fint tärnad
4 dl risoni
4 dl torrt vitt vin
2 dl timjankvist
7 dl grönsaksbuljong
1,5 dl vispgrädde
120 g färsk spenat [ca 12 dl]
1 dl parmesanost, riven (mer till servering)
nymalen svartpeppar
Gör så här
Köttbullar
Värm ugnen till 225 grader.
Förbered en ugnsplåt med bakplåtspapper och pensla pappret lätt med olja.
Blanda valfri färs, malda nötter, smör, hackade schalottenlökar, pressad vitlök, chili, riven parmesanost, salvia och persilja i en stor skål. Smaka av med salt och blanda väl.
Forma blandningen till ca 15 köttbullar och placera dem på den förberedda ugnsplåten. Ringla över lite olivolja och baka på översta gallerplatsen i ugnen i 25–30 minuter, eller tills de är gyllenbruna och genomstekta.
Parmesanrisonirisotto
Torka av stekpannan och placera den över medelvärme. Lägg i 2 msk smör och låt det smälta.
Lägg i salviabladen i pannan och låt dem bli krispiga när smöret börjar få färg. Ta upp salvian och lägg åt sidan.
Lägg i schalottenlöken i smöret och tillsätt en nypa salt. Stek i ungefär 2 minuter tills löken är mjuk.
Rör i risoni och låt det steka i ytterligare 2 minuter.
Häll i vin och tillsätt timjan. Låt det sjuda och koka i 2 minuter.
Rör i grönsaksbuljongen och låt det sjuda på medellåg värme i ytterligare 6 minuter, rör om.
Tillsätt vispgrädde, färsk spenat, riven parmesanost och låt det sjuda i ytterligare 2–3 minuter tills såsen tjocknar och spenaten vissnar.
Smaka av med salt efter behov.
Servering
Servera de ugnsbakade köttbullarna över parmesanrisonirisotton.
Garnera med den krispiga salvian, nymalen svartpeppar och eventuellt mer riven parmesanost.