Ugnsstekt älgfilé med sötpotatispuré & madeirasås

Ugnsstekt älgfilé med sötpotatispuré & madeirasås
Foto: Tv4

Ugnsstekt älgfilé med sötpotatispuré & madeirasås

Av: Evelina - Arvidsjaur

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

Festligt recept på älgfilé som tillagas i ugnen och serveras med sötpotatispuré, madeirasås, lingon reduktion och chips crisp.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Köttet

  • 500-600 g älgfilé
  • 3 msk smör
  • salt
  • peppar

Sötpotatis puré

  • 400 g sötpotatis
  • 100 g mjölig potatis
  • 100 g rotselleri
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 0,5 krm muskotnöt, färsk riven
  • salt
  • peppar

Madeira sås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 2-3 dl madeira, vin
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl grädde
  • 4 dl viltbuljong
  • 1 msk ljust redningsmjöl
  • peppar

Lingon reduktion

  • 1 dl lingonsylt
  • 2 dl frysta lingon
  • 0,5 Hönsbuljong (tärning)
  • 0,5 dl vatten
  • 1 tsk torkad rosmarin

Chips crisp

  • 0,5 l naturell olja
  • En valfri rotsak, ex palsternacka
  • salt

Gör så här

Köttet

  1. Smörstek det rumsvarma älgköttet i stek pannan runt om. Salt och peppra.
  2. Stoppa in köttbiten i ugnen med en kötttermometer på ca 150 grader tills termometern visar 55 grader.
  3. Låt därefter köttet vila i ca 20 min så att köttet hinner komma upp till 57 grader, medium stekt.

Puré

  1. Hacka sötpotatisen, potatisen och rotsellerin i lika stora bitar.
  2. Täck allt med vatten och lägg i hönsbuljongen koka upp och vänta tills allt är färdig kokt.
  3. Häll av vattnet tillsätt resten av ingredienserna. Mixa allt till en slät puré.

Madeirasås

  1. Fräs de båda finhackade schalottenlökarna i smöret. Häll i vinet låt koka ihop någon minut.
  2. Häll i viltbuljong och reducera ner till hälften.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna red av med ett ljust rednings mjöl ifall ni vill att såsen ska bli tjockare. Smaka av med salt och peppar.

Lingon reduktionen

  1. Häll i alla ingredienserna i en liten kastrull koka upp och låt sjuda 15-30 minuter.
  2. Sila av genom en sås sil färdig att servera kall som varm

Chips crisp

  1. Värm oljan till 160 grader.
  2. Hyvla rotsakerna ex palsternackan i tunna skivor med en mandolin.
  3. Släpp ner de försiktig i den varma oljan tills de fått färg,
  4. Låt rinna av på papper, avsluta med att salta.