Ugnsstekt kalkon med rostad sötpotatis och rårörda tranbär

Marcus Samuelsson

Ugnsstekt kalkon med rostad sötpotatis och rårörda tranbär

33 ingredienser

3,5 h + 1 dygn

En riktig amerikansk Thanksgiving-middag med kalkon, sötpotatis, tranbär och karamelliserad brysselkål. 

Tips! Pröva att fylla din kalkon med Marcus Samuelssons saftiga Stuffing med chorizo och kycklinglever

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 1 kalkon [4-5 kg]
  • 1 gul lök (stor)
  • 1 äpple (stort)
  • 2-3 kvistar färsk timjan
  • 50 g smör
  • salt
  • peppar

Sås

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 morot
  • 2,5 dl vitt vin
  • 1,25 l kycklingbuljong
  • 1 tsk färsk dragon, skuren
  • 3 msk citronsaft
  • majsstärkelse, till redning (maizena)
  • salt
  • peppar

Rårörda tranbär

  • 225 g tranbär
  • 1 dl strösocker

Karamelliserad brysselkål

  • 500 g brysselkål
  • 1 schalottenlök
  • 2 cm färsk ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk honung
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt
  • peppar
  • 2 msk olja
  • 1 msk smör

Rostad sötpotatis

  • 1 kg sötpotatis
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Kalkon

  1. Lägg kalkonen i en stor kastrull. Häll på en rimmningslag med 1 msk salt per liter vatten så att det täcker kalkonen. Rimma 1 dygn i kylen.
  2. Sätt ugnen på 150 grader. Skala och skär löken i mindre bitar. Skär äpplet i klyftor och skär bort kärnhuset.
  3. Ta upp kalkonen ur rimmningslagen och torka den. Fyll kalkonen med löken, äppelbitarna och timjanskvistarna. Bind ihop låren med bindgarn så att fyllningen stannar kvar. Krydda kalkonen med peppar runt om.
  4. Lägg kalkonen med bröstsidan upp i en ugnssäker form och täck med aluminiumfolie. Sätt in den i ugnen i ca 2 timmar.
  5. Smält smöret och ös kalkonen då och då.
  6. Höj ugnsvärmen efter 2 timmar till 225 grader och ta bort folien. Fortsätt att tillaga (och ösa med spad/smöret) i ca 45-60 minuter, tills innertemperaturen i låret är 74 grader.
  7. Prova att skära ett litet snitt i den tjockaste delen av kalkonen, kommer det klar köttsaft är den färdig. Låt kalkonen vila i ca 30 minuter innan den skärs upp.

Sås

  1. Skala och grovhacka lök, vitlök och morot. Fräs i 1 msk olja tills de börjar få färg, det tar 2-3 minuter.
  2. Häll på vitt vin och låt det koka ner tills hälften återstår. Tillsätt buljongen och låt det koka ner till hälften. Red av med lite majsstärkelse, och låt det sjuda i några minuter. Lägg i dragon och citronjuicen. Smaka av med salt och peppar.
  3. Sila såsen genom en finmaskig sil.

Rårörda tranbär

  1. Blanda tranbär och socker tills sockret lösts sig.

Karamelliserad brysselkål

  1. Skala och finhacka schalottenlök, ingefära och vitlök.
  2. Ansa brysselkålen och dela på hälften om de är stora. Koka i lättsaltat vatten i några minuter tills de är mjuka men har en kärna kvar.
  3. Fräs brysselkålen i olja och smör tills den fått gyllenbrunfärg, ca 2-3 minuter, häll på lök, vitlök och ingefära och fräs i 2 minuter.
  4. Häll sedan på honungen så att den täcker brysselkålen, smaka av med salt och peppar.

Rostad sötpotatis

  1. Skala och dela potatisen i 6 klyftor på längden. Blanda potatis med olivolja, salt och peppar. Baka den i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter tills den är mjuk.