Lägg kalkonen i en stor kastrull. Häll på en rimmningslag med 1 msk salt per liter vatten så att det täcker kalkonen. Rimma 1 dygn i kylen.
Sätt ugnen på 150 grader. Skala och skär löken i mindre bitar. Skär äpplet i klyftor och skär bort kärnhuset.
Ta upp kalkonen ur rimmningslagen och torka den. Fyll kalkonen med löken, äppelbitarna och timjanskvistarna. Bind ihop låren med bindgarn så att fyllningen stannar kvar. Krydda kalkonen med peppar runt om.
Lägg kalkonen med bröstsidan upp i en ugnssäker form och täck med aluminiumfolie. Sätt in den i ugnen i ca 2 timmar.
Smält smöret och ös kalkonen då och då.
Höj ugnsvärmen efter 2 timmar till 225 grader och ta bort folien. Fortsätt att tillaga (och ösa med spad/smöret) i ca 45-60 minuter, tills innertemperaturen i låret är 74 grader.
Prova att skära ett litet snitt i den tjockaste delen av kalkonen, kommer det klar köttsaft är den färdig. Låt kalkonen vila i ca 30 minuter innan den skärs upp.
Sås
Skala och grovhacka lök, vitlök och morot. Fräs i 1 msk olja tills de börjar få färg, det tar 2-3 minuter.
Häll på vitt vin och låt det koka ner tills hälften återstår. Tillsätt buljongen och låt det koka ner till hälften. Red av med lite majsstärkelse, och låt det sjuda i några minuter. Lägg i dragon och citronjuicen. Smaka av med salt och peppar.
Sila såsen genom en finmaskig sil.
Rårörda tranbär
Blanda tranbär och socker tills sockret lösts sig.
Karamelliserad brysselkål
Skala och finhacka schalottenlök, ingefära och vitlök.
Ansa brysselkålen och dela på hälften om de är stora. Koka i lättsaltat vatten i några minuter tills de är mjuka men har en kärna kvar.
Fräs brysselkålen i olja och smör tills den fått gyllenbrunfärg, ca 2-3 minuter, häll på lök, vitlök och ingefära och fräs i 2 minuter.
Häll sedan på honungen så att den täcker brysselkålen, smaka av med salt och peppar.
Rostad sötpotatis
Skala och dela potatisen i 6 klyftor på längden. Blanda potatis med olivolja, salt och peppar. Baka den i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter tills den är mjuk.