Lax med ett krispigt smul av cornflakes och sesam med limesmör, puré på selleri och potatis samt späd broccoli står på menyn när Gudryn Schyman lagar sin paradrätt.
Ingredienser
600 g laxfilé med skinn, i bit
2 dl cornflakes, krossade
2 dl svarta sesamfrön
1,5 dl rapsolja
1 msk chiliflakes
flingsalt
salt
peppar
Rostade grönsaker
200 g sparrisbroccoli
4 knipplökar, röd (eller skalade små rödlökar)
1 limefrukt
3 cm färsk ingefära
1 klyfta vitlök
smör
Potatis- och rotselleripuré
0,5 rotselleri
3 potatisar (till puré)
vispgrädde
äppelcidervinäger
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär potatis och rotselleri i mindre bitar. Koka i saltat vatten.
Klappa in salt och chiliflakes på laxens köttsida.
Rör ihop krossade cornflakes och svarta sesamfrön med oljan. Bred ut blandningen som ett täcke på laxens köttsida.
Lägg på en bakplåt och lägg sparrisbroccoli och lök längs med kanterna.
Sätt in i ugnen. Ta ut när fisken har 48 grader.
Häll av vattnet från den färdigkokta sellerin/potatisen. Mixa med smör och grädde, salta och peppra.
Rör ihop smör med finriven vitlök, rivet skal från limefrukten och saft från samma frukt, plus lite riven färsk ingefära.
Servera fisken med purén och de ugnsbakade grönsakerna. Klicka smöret över broccoli och lök.