Ugnsstekt laxsida med selleripuré och sparrisbroccoli

Ugnsstekt laxsida med selleripuré och sparrisbroccoli
Foto: TV4
Gudrun Schyman
Gudrun Schyman

Ugnsstekt laxsida med selleripuré och sparrisbroccoli

Av: Gudrun Schyman

Från: Sveriges mästerkock VIP

18 ingredienser

Lax med ett krispigt smul av cornflakes och sesam med limesmör, puré på selleri och potatis samt späd broccoli står på menyn när Gudryn Schyman lagar sin paradrätt.

Ingredienser

  • 600 g laxfilé med skinn, i bit
  • 2 dl cornflakes, krossade
  • 2 dl svarta sesamfrön
  • 1,5 dl rapsolja
  • 1 msk chiliflakes
  • flingsalt
  • salt
  • peppar

Rostade grönsaker

  • 200 g sparrisbroccoli
  • 4 knipplökar, röd (eller skalade små rödlökar)
  • 1 limefrukt
  • 3 cm färsk ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • smör

Potatis- och rotselleripuré

  • 0,5 rotselleri
  • 3 potatisar (till puré)
  • vispgrädde
  • äppelcidervinäger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och skär potatis och rotselleri i mindre bitar. Koka i saltat vatten.
  3. Klappa in salt och chiliflakes på laxens köttsida.
  4. Rör ihop krossade cornflakes och svarta sesamfrön med oljan. Bred ut blandningen som ett täcke på laxens köttsida.
  5. Lägg på en bakplåt och lägg sparrisbroccoli och lök längs med kanterna.
  6. Sätt in i ugnen. Ta ut när fisken har 48 grader.
  7. Häll av vattnet från den färdigkokta sellerin/potatisen. Mixa med smör och grädde, salta och peppra.
  8. Rör ihop smör med finriven vitlök, rivet skal från limefrukten och saft från samma frukt, plus lite riven färsk ingefära.
  9. Servera fisken med purén och de ugnsbakade grönsakerna. Klicka smöret över broccoli och lök.